Institutul Nautic Constanţa vrea eficientizarea pregătirii ofiţerilor de marină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Institutul Nautic Constanţa vrea eficientizarea pregătirii ofiţerilor de marină

Social 10 Aprilie 2007 / 00:00 1689 accesări

Membrii fondatori ai Institutului Nautic Constanţa s-au reunit, săptămîna trecută, în cadrul Adunării Generale, pentru o analiză a activităţii din ultimul an şi elaborarea strategiei pe următoarele 12 luni. Potrivit vicepreşedintelui Institutului Nautic, Şerban Berescu, adunarea generală a hotărît schimbarea strategiei de lucru a organizaţiei. În acest sens se vor organiza simpozioane, seminarii şi dezbateri publice care să vină în întîmpinarea problemelor pe care le au navigatorii, studenţii instituţiilor de profil sau societăţile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul portuar. „Ne-am propus organizarea unor tîrguri de job-uri pentru navigatori şi vrem să devenim o interfaţă între societăţile de crewing şi forţa de muncă maritimă. Vom face în aşa fel încît să cunoaştem pretenţiile armatorilor străini şi să-i informăm pe marinari care sînt societăţile serioase, care sînt cele mai puţin serioase, care sînt companiile armatoare care prezintă interes şi, astfel, cred că sînt şanse să fim mai eficienţi decît am fost anul trecut”, a declarat Berescu.

Un alt obiectiv al Institutului Nautic este eficientizarea pregătirii ofiţerilor de marină. „Din păcate, niciodată nu s-a ţinut seama de dialogul tripartit dintre industrie, forma de învăţămînt şi student. Totuşi, această formă tripartită de comunicare este benefică, deoarece numai aşa se pot lua în calcul nemulţumirile fiecăreia dintre părţi sau, pe de o parte, cerinţele industriei şi ale cadrelor didactice şi, pe de altă parte, ceea ce poate da studentul”, a explicat Berescu. Vicepreşedintele Institutului Nautic Constanţa a adăugat că un alt aspect pe care organizaţia şi-a propus să îl rezolve este cel al programelor şcolare. „Există o problemă şi anume că, pe aceeaşi perioadă de timp alocată învăţămîntului pe an universitar, programele inginereşti se suprapun cu programele pe care le cere Convenţia STCW (privind pregătirea profesională a personalului navigant). Din această cauză, ne trezim că studenţii din anul IV nu au practica făcută sau nu au cunoştinţe temeinice. În acest sens, vrem ca la una dintre întîlnirile noastre cu formele de învăţămînt de marină să-l invităm şi pe cel care răspunde de programele analitice ale sistemului de învăţămînt din cadrul Ministerului Educaţiei şi împreună să găsim o modalitate de a armoniza cele două programe de învăţămînt”, a subliniat Berescu.

Institutul Nautic Constanţa este o organizaţie nonprofit, afiliată Nautical Institute din Londra, înfiinţată în 2004 şi, potrivit membrilor săi fondatori, îşi doreşte să promoveze cele mai bune practici în domeniul shipping-ului pentru cei interesaţi.



12