Ministerul Sănătăţii (MS) este beneficiarul unui Contract de Finanţare pentru proiectul “Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă“, prin Programul Operaţional Sectorial “Dezvoltarea resurselor umane”, în cadrul axei prioritare 3 „creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, „Formare profesională şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”. Proiectul, care beneficiază de fonduri în valoare de 17.982.000,00 lei (fără TVA), din Fonduri Structurale - Fondul Social European prin POS DRU şi de la bugetul de stat, va fi implementat pe o perioadă de 3 ani şi presupune organizarea a aprox. 700 de sesiuni de instruire pentru 7.200 de medici implicaţi în derularea programelor de screening pentru cancerul de col uterin, sân şi colon, din care 6.000 de medici de familie, din mediul rural şi urban, şi alţi 1.200 de specialişti în obstetrică-ginecologie, gastroenterologie, radiologie, medicină de laborator etc. În acelaşi timp se va crea o legătură mai strânsă între medicii de familie şi cei din specialităţile complementare, mai ales în condiţiile în care, cel puţin din punct de vedere al locaţiei, medicii de familie sunt relativ izolaţi. De altfel, sistemele de instruire trebuie să se adapteze la nevoia de a avea un nivel profesional ridicat al persoanelor angajate, de multe ori puse în situaţia de a-şi vedea calificările depăşite de schimbările rapide.
ÎN ROMÂNIA, PRINCIPALELE DOUĂ CAUZE DE DECES LA POPULAŢIA FEMININĂ AU FOST CANCERUL DE COL UTERIN ŞI CEL DE SÂN, ACESTA DIN URMĂ FIIND, ÎN ANUL 2005, CEA MAI IMPORTANTĂ CAUZĂ DE DECES ÎN ŢARA NOASTRĂ
Conform statisticilor OMS-European HFA Database, comunicate în iulie 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în privinţa incidenţei cancerului de col uterin (29,9 /100 000 femei), cât şi a ratei mortalităţii din cauza acestui tip de cancer (12,06/100000 femei), rată de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi de 6 ori mai mare decât media din statele membre ale UE. Studiile europene au demonstrat faptul că rata de supravieţuire a pacienţilor diferă semnificativ de la ţară la ţară şi de la o regiune la alta. O cauză evidentă a acestor variaţii este nivelul diferit de informare şi calificare a personalului medical implicat în screeningul, diagnosticul sau tratamentul afecţiunilor oncologice. În acest context, educarea medicilor, actualizarea cunoştintelor lor privitoare la practicile medicale eficiente în creşterea ratei de supravieţuire devine nu doar o necesitate, ci o obligaţie morală. Dacă sunt detectate într-o fază incipientă şi dacă sunt tratate adecvat, o treime din cazurile de cancer pot fi tratate. Probele clinice au arătat că metodele specifice de screening s-au dovedit eficiente pentru trei tipuri de cancer diferite - de sân, de col uterin şi de colon - iar screeningul de înaltă calitate este posibil numai dacă personalul de la toate nivelurile este instruit în mod corespunzător.
Astfel, menţinerea populaţiei active la un nivel ridicat al gradului de ocupare, aspect important în contextul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, şi scăderea consumului serviciilor de sănătate, foarte costisitoare în cazul afecţiunilor oncologice, sunt alte rezultate extrem de importante ale acestei acţiuni de instruire. Proiectul este derulat de MS în parteneriat cu instituţii româneşti cu experienţă relevantă în domeniu, respectiv Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, Universitatea de Medicină „Carol Davila” Bucureşti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă Cluj-Napoca” şi Institutul Naţional de Cancer Aviano - INCA (Centro di Riferimento Oncologico di Aviano) din Italia.