Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani, care a durat 20 de ani şi la care au participat 21.000 de bărbaţi medici, cu o vîrstă medie de 53,7 ani, a ajuns la concluzia că cerealele integrale consumate regulat pot contribui la reducerea riscurilor de dezvoltare a unei insuficienţe cardiace. Studii anterioare au demonstrat deja că cerealele integrale pot contribui la scăderea tensiunii arteriale şi la prevenirea infarctului.
Cercetătorii au monitorizat obiceiurile alimentare pe care participanţii la studiu le aveau la micul dejun. De asemenea, specialiştii au monitorizat cazurile de insuficienţă cardiacă. Pe parcursul studiului, 1.018 bărbaţi s-au îmbolnăvit. Majoritatea cazurilor de insuficienţă cardiacă s-au înregistrat în rîndul participanţilor care nu au consumat la micul dejun cereale integrale (362 de cazuri la 7.000 de voluntari). Cele mai puţine cazuri s-au înregistrat în rîndul participanţilor care consumau zilnic un bol de cereale (189 de bolnavi la 4.000 de voluntari). Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care consumă zilnic un bol de cereale integrale prezintă cu 28% mai puţine riscuri de a dezvolta o insuficienţă cardiacă.
Numai în SUA, circa cinci milioane de persoane suferă de insuficienţă cardiacă, iar anual sînt diagnosticate 550.000 de cazuri noi. Potrivit Centrului de prevenire şi control al bolilor din SUA, anual se înregistrează 287.000 de decese provocate de această boală. Insuficienţa cardiacă apare, de obicei, în urma unui infarct. Maladia se dezvoltă atunci cînd inima nu mai poate pompa cu eficienţă sînge în organele corpului şi, de obicei, apariţia ei este favorizată de îngroşarea arterelor, creşterea tensiunii arteriale şi diabet.