CEA MAI GRAVĂ TRAGEDIE În plină zi de doliu decretat în Italia, după naufragiul unei nave cu refugiaţi în apropierea insulei Lampedusa, Papa a început o vizită istorică la Assisi, oraşul Sfântului Francisc, în cinstea căruia şi-a ales numele pontifical, ceea ce i-a conferit o încărcătură spirituală deosebită. Suveranul Pontif a deplâns soarta refugiaţilor. La rândul său, presa din Italia a dedicat ample spaţii acestor două subiecte, pe care le-a tratat cu emoţie. „Lampedusa, cimitir al imigranţilor”, a titrat „La Repubblica”, care scrie că mica insulă siciliană a cunoscut joi cea mai gravă tragedie a imigraţiei din ultimii ani, cu peste 130 de morţi şi alţi 200 daţi dispăruţi în urma naufragiului unei ambarcaţiuni ce transporta circa 500 de imigranţi clandestini, originari din Cornul Africii, printre care mulţi copii şi femei. Numai 155 de persoane au fost salvate. Operaţiunile de recuperare a corpurilor continuau vineri, cu sprijinul mai multor nave ale Marinei militare italiene. Aproape toţi locuitorii insulei participă la operaţiunile de recuperare a cadavrelor din mare.
Mica insulă din Sicilia, pe care Papa Francisc a vizitat-o la începutul lunii iulie, a devenit un cimitir. „Sute de corpuri lipsite de viaţă, înfăşurate în saci coloraţi de plastic, un şir fără sfârşit de cadavre, de vieţi pierdute, reprezintă o imagine emoţionantă şi dureroasă, care va rămâne în memoria noastră”, a titrat „La Repubblica”. O dramă a imigraţiei fără precedent, definită de Papa Francisc „o ruşine care nu va trebui să se mai repete”. Prima etapă a vizitei de la Assisi s-a desfăşurat la Institutul Serafico, unde Papa a vorbit, din nou, despre tragedia imigranţilor: „Astăzi este o zi a plângerii pentru persoanele ignorate de lumea întreagă, pentru cei care fug din ţările lor din cauza foametei, pentru cei care caută libertatea”, a afirmat Papa. „Vizita mea este un pelerinaj de dragoste, pentru a mă ruga pe mormântul celui care i-a iubit pe toţi, mai ales pe cei săraci şi abandonaţi”, a mai afirmat Suveranul Pontif.
INDIFERENŢA LUMII Sfântul Francisc din Assisi, numit în Italia Sfântul cel sărac, a predicat pacea, sărăcia şi protejarea creaţiei lui Dumnezeu. Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu multă afecţiune de mii de pelerini, tineri şi numeroşi preoţi, care i-au scandat numele. Vizita este un eveniment urmărit în Italia cu o imensă emoţie, deoarece Papa Francisc s-a recules la toate sanctuarele în care a trăit, în secolul al XIII-lea, sfântul Francisc, patronul Italiei, pledând pentru o biserică solidară cu cei defavorizaţi.
După această nouă tragedie a imigraţiei, se lungeşte lista victimelor fără nume înghiţite de Marea Mediterană. Mii de bărbaţi, femei şi copii au murit în ultimii ani în Canalul Siciliei, în timp ce căutau, pentru ei şi pentru familiile lor, un viitor mai bun, în Italia şi în restul Europei. Potrivit autorităţilor italiene, în ultimii zece ani, şi-au pierdut viaţa peste 6.200 de persoane. Dintre acestea, aproape 4.800 nu au fost niciodată recuperate din mare. Numai în anul 2011 au murit circa 1.800 de imigranţi clandestini, 150 pe lună, circa cinci pe zi.
INSTRUMENTE ALE DISTRUGERII Politicienii italieni au făcut un adevărat pelerinaj la Lampedusa, dar numai vizita Papei la Assisi a contat. Punând deoparte textul discursului oficial, Papa i-a îndemnat pe creştini să urmeze modelul sărăciei iniţiat de Sfântul Francisc şi a îndemnat totodată la combaterea „lumescului, o lepră, un cancer al societăţii, care ucide persoana, care ucide Biserica”. Această vizită permite înaltului prelat să îşi exprime ideile despre dorinţa sa de reformare a Bisericii. Papa a salutat 80 de persoane cu dizabilităţi fizice şi mintale, a stat de vorbă cu ele, le-a îmbrăţişat. „Rănile au nevoie să fie ascultate şi recunoscute, Iisus este prezent şi ascuns în aceşti tineri cu dizabilităţi”, a spus Papa Francisc. Apoi, a cerut în mod solemn lumii întregi „să audă strigătul celor care suferă din cauza violenţei şi a terorismului”. „Să înceteze conflictele armate sângeroase, ciocnirea de arme! Ascultaţi strigătul celor care plâng, suferă şi mor din cauza violenţei, a terorismului şi a războiului, în Ţara Sfântă, atât de iubită de Sfântul Francisc, în Siria, în întreg Orientul Mijlociu, în lume”, a afirmat Papa Francisc în predica rostită în piaţa Bazilicii Sf. Francisc, în faţa a numeroşi credincioşi.
Premierul Enrico Letta a fost şi el prezent în primele rânduri, iar Papa l-a salutat cu o strângere de mână cordială, cerându-i să se roage „pentru poporul italian, astfel încât fiecare să privească mai mult către ceea ce uneşte decât către ceea ce dezbină”. „Sfântul Francisc din Assisi este dovada respectului şi dragostei pentru fiecare fiinţă umană şi pentru tot ceea ce Dumnezeu a creat. Să-i respectăm creaţia, să nu fim instrumente ale distrugerii”, a conchis Suveranul Pontif.