Rata de dispariţie a speciilor este mult mai mare decât cea a descoperirii de noutăţi în acest domeniu. Cu toate astea, fiecare nouă descoperire marchează o evoluţie extrem de importantă în felul în care ne raportăm la noi înşine şi la ceea ce ştim, până în prezent, despre planeta noastră. Ei bine, o nouă specie de broască țestoasă gigant a fost identificată în insulele Galapagos folosind date genetice pentru a determina dacă un grup de 250 de exemplare dintre aceste animale sunt distincte de alte specii de broască țestoasă care trăiesc în arhipelagul din Pacific, informează agenția Reuters. Specia nou-identificată trăiește într-o zonă de 40 de kilometri pătrați de pe insula Santa Cruz și este diferită genetic de celelalte specii de broască țestoasă gigant de pe insulă, ca și de alte specii de pe alte insule, au declarat oamenii de știință.
Cercetătorii au identificat noua broască țestoasă, căreia i-au dat numele științific de “Chelonoidis donfaustoi”, într-o populație de aproximativ 2.000 de țestoase din specia „Chelonoidis porteri” care trăiesc pe o distanță de 10 kilometri în partea de vest a insulei. Denumirea științifică a noii specii a fost dată în onoarea unui salariat recent pensionat al Parcului Național Galapagos din Ecuador, care se numește Fausto Llerena Sanchez, mai notează Reuters. Oamenii de știință au crezut mult timp că toate broaștele țestoase gigant de pe insulă fac parte din aceeași specie. „Cele mai apropiate rude ale sale nu sunt specii de pe aceeași insulă, ci de pe o insulă de la est de cea pe care au fost identificate, insula San Cristobal”, a precizat biologul Adalgisa Caccone de la Universitatea Yale.
Cercetătorii au folosit două tipuri de date genetice pentru a determina că merită să fie recunoscute ca o specie separată, crescând astfel la 15 numărul de specii de broască țestoasă gigant din arhipelagul Galapagos. În plus față de diferențele genetice, cele două specii din insula Santa Cruz diferă, de asemenea, prin forma carapacei lor, la cele din estul insulei fiind mai comprimată, a spus Caccone. Specia nou-identificată trăiește într-o parte mai uscată a insulei, a adăugat Caccone.
CELE MAI FAIMOASE ANIMALE DIN ACESTE INSULE Broaștele țestoase gigant, care pot ajunge la 225 de kilograme, sunt printre cele mai faimoase animale din insulele Galapagos studiate îndeaproape în secolul al XIX-lea de naturalistul britanic Charles Darwin. „Este o parte a procesului de înțelegere a istoriei evoluției acestui grup emblematic care l-a inspirat pe Charles Darwin atunci când a vizitat insulele și a contribuit, cu siguranță, la dezvoltarea teoriei sale asupra evoluției prin selecție naturală”, a spus Caccone.
Insulele Galapagos sunt unul dintre cele două habitate în care locuiesc broaște țestoase gigant, alături de atolul Aldabra din Oceanul Indian. Broaștele țestoase din Galapagos pasc iarbă, frunze, fructe și cactușI, dar pot supraviețui până la un an fără hrană sau apă. Broaștele țestoase, clasificate ca specie pe cale de dispariție, au fost vânate intens în trecut de marinari care le ascundeau în calele navelor ca hrană pe parcursul călătoriilor lungi pe mare, amintește Reuters.
Arhipelagul a fost descoperit în secolul al XVI-lea și denumit astfel după cuvântul spaniol „galapago”, care înseamnă „țestoasă”. În anul 1959, 97,5% din teritoriul arhipelagului a devenit parc național (cu excepția zonelor colonizate), iar în 1978, arhipelagul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în anul 1985 devenind Rezervație a Biosferei. Începând din 1986, 70.000 kilometri pătrați de ocean din jurul arhipelagului au intrat sub protecția legii, ca rezervație marină - a doua ca mărime din lume, după Marea Barieră de Corali australiană. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista PLOS ONE.