Întâlnire fără precedent în dosarul nuclear iranian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Întâlnire fără precedent în dosarul nuclear iranian

Externe 27 Septembrie 2013 / 00:00 356 accesări

Miniştrii Afacerilor Externe ai celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi şeful diplomaţiei germane s-au întâlnit ieri, la New York, cu omologul lor de la Teheran, în cadrul unei reuniuni fără precedent privind dosarul nuclear iranian. Reuniunea suscită mari speranţe datorită tonului conciliant adoptat în ultimele zile de noul preşedinte iranian. Liderul de la Teheran şi-a exprimat dorinţa ca spinosul dosar să fie soluţionat în termen de trei luni, prin negocieri diplomatice, şi s-a angajat la transparenţă, potrivit unui interviu publicat de ziarul „The Washington Post”. Hassan Rohani, ales în funcţie pe 14 iunie, a declarat că este pregătit să semneze un acord, subliniind că „Iranul vrea să soluţioneze această problemă în lunile următoare, nu în anii următori”. Chiar de la tribuna ONU, Hassan Rohani a dat asigurări că ţara sa este pregătită să coopereze bilateral şi multilateral, pentru a rezolva probleama cât mai rapid posibil şi în interesul tuturor.

Potrivit unor diplomaţi occidentali, această întâlnire în cadrul Adunării Generale a ONU le-a permis miniştrilor din grupul 5+1, format din SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa plus Germania, să reafirme că există o ofertă pe masă, rezultat al reuniunii din aprilie de la Alma Ata, din Kazahstan, şi să precizeze că orice ofertă iraniană va fi examinată „cu grijă”. SUA şi aliaţii lor suspectează programul nuclear iranian de scopuri militare, ceea ce regimul de la Teheran, tot mai afectat de sancţiunile economice internaţionale, dezminte.

MÂNĂ LIBERĂ LA NEGOCIERI Întrebat de jurnalistul de la „The Washington Post” dacă liderul suprem, Ali Khamenei, i-a dat mână liberă, preşedintele Rohani a răspuns că „soluţionarea dosarului nuclear este una dintre responsabilităţile Guvernului său”. „Dacă domnul Obama şi cu mine ne vom întâlni, vom privi amândoi spre viitor, perspectivele sale şi speranţele noastre pentru viitor. Notele, scrisorile şi conversaţiile pe care le-am purtat merg în această direcţie. Avem nevoie de un punct de plecare. Eu cred că este vorba despre dosarul nuclear”, a subliniat acesta. Un acord ar permite normalizarea relaţiilor cu SUA, întrerupte din 1980. Casa Albă a minimalizat faptul că între preşedintele Obama şi cel iranian, Hassan Rohani, nu a avut loc o strângere de mână marţi, la New York, insistând asupra importanţei negocierilor. „Preşedintele Obama nu este dezamăgit că nu a dat mâna cu omologul său iranian în cadrul Adunării Generale a ONU, aşa cum s-a evocat”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane. Oficiali americani, care nu excludeau o întâlnire informală între cei doi lideri, au precizat că organizarea acesteia a devenit prea problematică din punct de vedere politic pentru preşedintele Rohani. Obama rămâne în continuare deschis posibilităţii unei asemenea întâlniri.

APEL LA NEPROLIFERARE NUCLEARĂ Aşa cum nici predecesorul său, Mahmud Ahmanidejad, nu a scăpat nicio ocazie de a înfiera în vreun fel Israelul, noul lider iranian a lansat un apel general împotriva armelor nucleare, cerând statului evreu să semneze Tratatul de Neproliferare, deşi acesta nu a recunoscut niciodată că are capacităţi atomice militare. „Nicio ţară nu ar trebui să deţină arme nucleare”, a declarat liderul de la Teheran în discursul rostit la Adunarea Generală a ONU. „Israelul este singura ţară din Orientul Mijlociu care nu a semnat Tratatul de Neproliferare; trebuie să îl semneze urgent. Toate activităţile nucleare din regiune trebuie supuse controlului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, a insistat Rohani.



12