Întâlnire Medvedev - Ianukovici, pe fondul tensiunilor vizând preţul gazului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Întâlnire Medvedev - Ianukovici, pe fondul tensiunilor vizând preţul gazului

Externe 18 Octombrie 2011 / 00:00 388 accesări

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, se vor întâlni astăzi, la Doneţk, în estul Ucrainei, unde se va desfăşura a doua ediţie a Forumului Economic Interregional. Aceasta este a doua întâlnire a celor doi şefi de stat în decurs de o lună, după întrevederea de pe 24 septembrie, de la Moscova, la care a luat parte şi premierul Vladimir Putin. Problema cea mai stringentă de pe agenda întâlnirii de la Doneţk va viza, probabil, preţul gazului rusesc livrat Ucrainei. Kievul solicită Moscovei o reducere a preţului gazului iar premierul ucrainean, Mikola Azarov, şi-a exprimat, săptămâna trecută, speranţa în ”atingerea unui compromis corect şi acceptabil cu Rusia”. Kievul a declarat că este dispus să reducă preţul pentru tranzitul gazului până la cel de cost, în schimbul unei reduceri oferite de Gazprom pentru consumatorii de gaz din sectoarele bugetar şi social ale Ucrainei. Practic, este vorba despre un schimb reciproc de concesii în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Gazprom continuă să afirme că nu este dispus la o revizuire radicală a acordurilor semnate cu Ucraina în domeniul gazului.

Fosta republică sovietică, aflată într-o situaţie financiară dificilă, încearcă să îşi renegocieze actualul acord gazier cu Rusia, în virtutea căruia plăteşte 354 de dolari pe mia de metri cubi în acest trimestru. În trecut, disputele gaziere dintre Moscova şi Kiev au afectat livrările de gaz rusesc către Europa, care trec, în mare măsură, prin gazoducte ucrainene. Un contract semnat în ianuarie 2009, între compania de stat ucraineană Naftogaz şi gigantul rus Gazprom a stabilit ceea ce actuala conducere consideră că este un preţ de achiziţionare exorbitant pentru gazul rusesc. Acest contract s-a aflat la baza procesului fostului premier Iulia Timoşenko, care s-a încheiat săptămâna trecută cu condamnarea acesteia la şapte ani de închisoare, lidera opoziţiei fiind găsită vinovată de abuz în funcţie în timpul mandatului său în fruntea Guvernului, prin forţarea semnării unui contract dezavantajos pentru Ucraina. Moscova a condamnat ”caracterul evident antirusesc al procesului opozantei ucrainene”, subliniind că documentele în sfera gazului au fost elaborate în strictă concordanţă cu legislaţiile Rusiei şi Ucrainei şi cu normele utilizate în dreptul internaţional.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri că noua anchetă vizându-o pe Iulia Timoşenko are legătură cu datoriile companiei sale către Ministerul rus al Apărării. Lavrov a refuzat să ofere alte detalii. Timoşenko, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnată la şapte ani de detenţie, pentru abuz de putere, pentru semnarea unui acord de gaz cu Rusia, în 2009. Două zile mai târziu, un nou caz a fost deschis împotriva sa. Cazul are legătură cu o anchetă asupra unei datorii de 405 milioane de dolari pe care o aveau Sistemele Energetice Ucrainene, conduse de Timoşenko în anii \'90, către Ministerul rus al Apărării. O anchetă împotriva lui Timoşenko în acest dosar a fost oprită în 2005, pentru că faptele se prescriseseră.



12