Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a sosit sâmbătă în Egipt, pentru a se întâlni cu preşedintele islamist Mohamed Morsi, aflat în plin conflict cu militarii cărora Hosni Mubarak le-a predat puterea la demisia sa, în 2011. În afară de preşedinte, provenit din rândul Fraţilor Musulmani, secretarul de Stat s-a întâlnit, în cadrul vizitei sale de două zile, cu mareşalul Hussein Tantawi, liderul Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA) şi reprezenanţii societăţii civile, în special copţii şi militanţii pentru drepturile femeilor. Aceste deplasări au ca scop în special să aducă sprijinul SUA pentru dificila tranziţie democratică egipteană, la 17 luni de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubark, la presiunea manifestaţiilor, în plină Primăvară Arabă.
Această vizită are loc în plin conflict între Morsi, militari şi justiţie. La 14 iunie, Înalta Curte Constituţională a invalidat Parlamentul, dominat de islamişti, din cauza unui viciu în legea electorală. CSFA şi-a atribuit puterea legislativă, provocând nemulţumirea celor care vor plecarea de la putere a militarilor. Ieri, Morsi a ordonat restabilirea Parlamentului, care s-a reunit în prezenţa deputaţilor Fraţilor Musulmani şi a fundamentaliştilor salafişti. Dar Înalta Curte Constituţională a suspendat, marţi seara, decretul prezidenţial, determinându-l în cele din urmă pe Morsi să afirme că va respecta ultima decizie a justiţiei. Victoria islamiştilor la alegerile legislative şi prezidenţiale generează temeri în rândul creştinilor copţi, care reprezinză între 6 şi 10% din populaţie, precum şi în rândul unora dintre femei, îngrijorate de o posibilă restrângere a libertăţilor lor individuale. ”Clinton vrea să se asigure că drepturile femeilor vor fi respectate şi protejate în viitoarea Constituţie şi noua ordine democratică”, au precizat oficialii.
Morsi a promis în repetate rânduri să fie preşedintele tuturor egiptenilor, afirmând că va numi o femeie şi un copt ca vicepreşedinţi. Secretarul de Stat încearcă, de asemenea, să obţină asigurări că Egiptul, unul dintre aliaţii săi în regiune şi prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul, în 1979, va respecta acest text.