„Întâlniri pe poduri”, la ceas de taină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Întâlniri pe poduri”, la ceas de taină

Cultură 02 Decembrie 2009 / 00:00 410 accesări

Horaţiu Mălăele şi George Ivaşcu, doi actori care nu mai au nevoie de nicio prezentare, alături de mai tânăra şi talenta lor colegă Meda Victor, şi-au dat întâlnire, luni seară, „pe un pod”, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cei care au ales să petreacă prima seară a săptămânii urmărind unul dintre cele mai bune spectacole jucate, anul acesta, pe scena instituţiei de cultură, „Podu’”, cu şi în regia lui Mălăele, nu au avut ce regreta.

Trei „străini”, animaţi de acelaşi gând, îşi pecetluiesc destinul pe acelaşi pod, aşteptând acceleratul de Viena. Protagoniştii acestei situaţii: un îndrăgostit (George Ivaşcu), o tânără actriţă (Meda Victor) şi un neînţeles „copil al secolului” (Horaţiu Mălăele) îşi schimbă destinul reciproc, involuntar şi imperceptibil. Propriile gânduri interferează cu ale celuilalt, astfel încât schimbul de emoţii, defulările vor avea efectul opus celui scontat, iar (pseudo)suferinţa şi necazurile celorlalţi ajung să funcţioneze, în final, ca un antidot împotriva propriilor angoase. Îndrăgostitul căruia George Ivaşcu i-a pus în valoare, cu un neasemuit talent, trăirile, caracterul şi mai ales, complexele, îşi doreşte să fie iubit de o singură femeie, iar această iubire îl determină să aştepte cu tact acceleratul de Viena. Artista fără succes, în interpretarea unei actriţe care şi-a confirmat talentul în teatru, dar şi în film, Meda Victor, a fost însufleţită de dorinţa de a face „Teatru cu T mare”, dar eşecul a adus-o pe acelaşi pod, pe care, înaintea sa, a păşit nefericitul îndrăgostit, metrolog de profesie, care pune pe seama staturii sale sub medie eşecul sentimental şi chiar social. Ultimul care soseşte pe pod - în aplauzele spontane ale publicului - la întâlnirea cu trenul de mare viteză menit să îl ducă spre „adevărata artă” - este Neînţelesul, care dispreţuieşte artele interpretative (cu trimitere directă la Artistă) şi căruia îi plac doar artele creatoare, fiind fascinat de geniul neînţeles a lui Chopin. Gesturile, cuvintele, dar şi conţinutul valizelor „vorbesc” despre preocupările fiecăruia. Îndrăgostitul metrolog îşi bea tacticos ceaiul din termos, în cana cu farfuriuţă din porţelan, îşi ia conştiincios vitaminele şi numără minutele până la întâlnirea cu... moartea, Artista îşi etalează umbrela, trusa cu cosmetice şi fragilele păpuşi de porţelan, iar Neînţelesul îşi reciteşte creaţiile literare, „bagă” intrigi şi, ca într-un semn de împăcare cu sine şi cu lumea, îi invită pe ceilalţi la ceea ce trebuie să fie ultima gustare, „udată” cu alcool industrial cu coloranţi şi îndulcitori artificiali. În final, acceleratul de Viena le va aduce, fiecărui dintre cei trei protagonişti, scăparea... reîntoarcerea la propria viaţă, golită de false probleme.

Pentru prestaţia sa, trioul artistic Mălăele - Ivaşcu - Meda Victor a fost îndelung aplaudat de către spectatorii constănţeni, care s-au întâlnit, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu teatrul cu... T mare.

Taguri articol


12