Întâmpinarea Domnului la Templul din Ierusalim

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Creștin-ortodocșii, din nou în sărbătoare!

Întâmpinarea Domnului la Templul din Ierusalim

Religie 31 Ianuarie 2018 / 15:40 2372 accesări

Biserica Ortodoxă prăznuiește vineri, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi în vizită misionară la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei“, din apropierea localității Ion Corvin, unde va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 8.30.

Întâmpinarea Domnului face parte din rândul sărbătorilor împărătești ale Bisericii și amintește momentul biblic în care Sfânta Fecioară Maria, la 40 de zile de la Naşterea Pruncului Iisus, vine la Templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament, pentru a-L închina Domnului („Atunci să osebeşti Domnului pe tot cel de parte bărbătească de la oameni, care se naşte întâi; şi pe tot cel de parte bărbătească, care se va naşte întâi din turmele sau de la vitele ce vei avea, să-l închini Domnului“ (Ieșirea XIII, 12). La Templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de către Sfântul și Dreptul Simeon, aflat la o vârstă matusalemică, căruia Duhul Sfânt îi vestise că nu va muri până ce nu îl va vedea pe Hristos (Luca II, 26). Atunci, Sfântul Simeon rostește frumoasa rugăciune: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel” (Luca 2, 29 - 32). Pruncul Iisus este întâmpinat la Templu și de către o femeie de 84 de ani, văduvă, Sfânta Proorociță Ana, care petrecea aici mult timp în post și în rugăciune. Aceasta „lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim” (Luca II, 38).

Prima atestare documentară a sărbătorii Întâmpinării Domnului se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.

A doua zi, pe 3 februarie, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfântul și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu, împreună cu Sfânta Proorociţă Ana, cele două persoane care, alături de Fecioara Maria și Dreptul Iosif, au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.

Duminică, 4 februarie, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.45.



12