Interceptarea aeronavei SUA deasupra Mării Negre, o provocare din partea Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, aflat în vizită la Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”:

Interceptarea aeronavei SUA deasupra Mării Negre, o provocare din partea Rusiei

Eveniment 09 Noiembrie 2018 / 16:38 2602 accesări

Interceptarea unei aeronave americane de recunoaştere, în zona internaţională a Mării Negre, este o atitudine „cel puţin bizară” din partea Federaţiei Ruse, a declarat, vineri, la Baza Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Prezent la Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, într-o vizită făcută alături de omologul său canadian, Harjit Singh Sajjan, ministrul român al Apărării a apreciat că astfel de incidente ca cel de luni, când Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru interceptarea unei aeronave americane de recunoaştere, constituie o provocare din partea Federaţiei Ruse.

„Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat şi a fost o atitudine cel puţin bizară din partea Federaţiei Ruse. A fost o provocare evidentă şi noi credem că astfel de acţiuni nu îşi au locul în astfel de situaţii pentru că sunt provocări care pot avea urmări neplăcute, se pot întâmpla accidente şi nimeni nu îşi doreşte un astfel de lucru. (…) Ştim cu toţii că au mai fost astfel de raportări şi din partea colegilor canadieni, cu aeronave ale Federaţiei Ruse care s-au apropiat de spaţiul aerian NATO. Repet şi de data aceasta, NU au intrat în spaţiul aerian NATO, dar tocmai acesta este rolul misiunii de poliţie aeriană, acela de a preveni astfel de lucruri şi tocmai de aceea suntem pregătiţi şi efectuăm aceste misiuni”, a comentat Mihai Fifor, care a precizat că nu ar putea să dea un număr exact al incidentelor de acest fel.

„Aeronavele noastre se ridică ori de câte ori este nevoie şi îndeplinesc misiunile de poliţie aeriană. Repet acesta este rolul, de aceea suntem aici cu partenerii noştri”, a spus el.

Miniştrii român şi canadian ai apărării, Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan, au făcut, vineri, o vizită în Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, prilej cu care s-au întâlnit cu militarii din cadrul detaşamentului canadian dislocat în România pentru executarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită, precum şi cu personal din Forţele Aeriene Române care îşi desfăşoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

„Aş vrea să salut prezenţa, astăzi, la Mihail Kogălniceanu, a omologului meu canadian. Vorbea Excelenţa Sa despre un semnal puternic pe care Alianţa Nord-Atlantică îl dă chiar de aici, de pe baza de la Mihail Kogălniceanu. Este un parteneriat foarte puternic cel pe care îl avem cu Canada. Nu este prima dată când militarii canadieni se află la baza de la Mihail Kogălniceanu şi împreună, până în decembrie, vom asigura misiunile de poliţie aeriană astfel încât să dăm un semnal puternic asupra faptului că, deşi acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, (…) noi suntem pregătiţi pentru orice fel de provocare. Nu facem altceva decât să asigurăm flancul estic al Alianţei şi să asigurăm totodată această regiune destul de complicată, cea a Mării Negre”, a declarat, cu această ocazie, Mihai Fifor.

Detaşamentul canadian, format din 135 de militari - piloţi şi personal tehnic, şi aeronave CF-188 Hornet, execută, alături de aeronavele MiG-21 LanceR şi militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Rusia a trimis, luni, un avion de vânătoare pentru interceptarea unei aeronave americane de recunoaştere, în zona internaţională a Mării Negre, anunţa armata Statelor Unite, denunţând o acţiune "iresponsabilă" a Moscovei.

"Pe 5 noiembrie 2018, un avion american de tip EP-3 Aries care zbura în spaţiul aerian, deasupra Mării Negre, a fost interceptat de un avion rus SU-27. Considerăm lipsită de siguranţă această interacţiune, din cauza faptului că avionul SU-27 a trecut la viteză mare direct prin faţa aeronavei americane care era în misiune, expunând riscurilor piloţii noştri şi restul echipajului", se arăta într-un comunicat al Comandamentului Europa-Africa al Forţelor Navale SUA (Flota a VI-a).

"Chiar dacă armata rusă are dreptul de a efectua manevre în spaţiul aerian internaţional, această interacţiune a fost iresponsabilă. Ne aşteptăm să respecte standardele internaţionale concepute pentru garantarea siguranţei şi evitarea incidentelor, inclusiv Acordul din 1972 privind Prevenirea incidentelor în zonele maritime internaţionale (INCSEA). Acţiunile lipsite de siguranţă amplifică riscul interpretărilor greşite şi al coliziunilor în aer. Aeronava americană zbura respectând legislaţia internaţională şi nu a provocat reacţia rusă", subliniau Forţele Navale americane.

Administraţia Vladimir Putin a respins, luni seară, acuzaţiile Statelor Unite privind interacţiunea aeriană "iresponsabilă" din spaţiul aerian al Mării Negre, afirmând că avionul militar american se îndreapta spre frontierele Rusiei.

Ministerul rus al Apărării anunţa că avionul de vânătoare Suhoi Su-27 a fost trimis în misiunea de interceptare după ce pe radare fusese depistată o aeronavă necunoscută care se îndrepta spre frontierele Rusiei.

"Echipajul rus a raportat identificarea unui avion american de recunoaştere şi escortarea acestuia, împiedicând astfel încălcarea spaţiului aerian rus; au fost respectate procedurile necesare de securitate", arăta Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Sputnik.



12