Interconexiuni energetice între România și Bulgaria. Proiectul BRUA, pe calea cea bună

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Crearea unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice

Interconexiuni energetice între România și Bulgaria. Proiectul BRUA, pe calea cea bună

Externe 06 Septembrie 2017 / 17:59 776 accesări

Cea de a șasea întâlnire a Grupului de lucru pe energie bulgaro-român a fost ocazia unei întrevederi între ministrul român al Energiei, Toma Petcu, și omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova. În urma unor discuții relevante avute la Sofia, ministrul român al Energiei și omologul său bulgar au decis cearea unui mecanism de ajutor în caz de avarie în sectorul energiei electrice. Acest mecanism ar urma să poată fi accesat de oricare dintre cele două state în situații critice, precum cea înregistrată în timpul iernii trecute, potrivit unui comunicat al ministerului Energiei. "Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut în 5 septembrie, la Sofia, o întâlnire cu omologul său bulgar, Temenuzhka Petkova. Principala temă de discuție a fost dezvoltarea de interconexiuni energetice între România și Bulgaria, atât pe partea de gaze naturale, cât și pe cea de energie electrică", se arată în comunicat. De altfel, România negociază acorduri similare și cu Ungaria și Serbia, scopul fiind de extindere a unui astfel de mecanism în toate statele din regiune.

Referitor la dezvoltarea de noi interconexiuni ale rețelelor de electricitate din România și Bulgaria, ministrul Petcu a adus în discuție planul construcției unei rețele de transport a energiei în zona de coastă a Mării Negre, între România și Bulgaria, dar și proiectul cablului submarin de transport al energiei către Turcia, prin Bulgaria.

INTERESUL ROMÂNIEI DE A DEZVOLTA PROIECTUL BRUA

România va finaliza toate lucrările aferente primei faze a proiectului până în 2019, conform ministrului Petcu, care a reafirmat interesul României de a dezvolta proiectul BRUA. Conform unei declarații făcute la Sofia, „BRUA este un proiect de interes comun, astfel încât considerăm că toate țările implicate trebuie să fie gata cu lucrările în același timp, pentru a se face conectarea între ele la capacitatea prevăzută în proiect și pentru a începe pregătirile pentru etapa a doua. România vrea să dezvolte discuțiile pe această temă și să ducă mai departe colaborarea istorică cu Bulgaria. Cred că este momentul să trecem la pasul următor și am rugămintea să o facem împreună“.

La rândul său, ministrul bulgar al Energiei a afirmat că Bulgaria sprijină orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garantează securitatea energetică în regiune.

PUNCT DE VEDERE COMUN ASUPRA REDUCERII EMISIILOR DE CARBON

Petcu i-a propus omologul său bulgar ca ambele state, alături de alți membri ai Uniunii Europene, să aibă un punct de vedere comun asupra legislației comunitare în domeniul reducerii emisiilor de carbon. Având în vedere pregătirile pentru preluarea, de către România și Bulgaria, a președinției Consiliului Comisiei Europene, în 2019, un punct de vedere comun al țărilor în care energia produsă în termocentralele pe cărbune acoperă cote importante în mixul energetic ar întări poziția acestora în relația cu Comisia Europeană. Ambii miniștri au convenit că România și Bulgaria vor solicita împreună o perioadă de tranziție mai lungă, cumulată cu un plan național de investiții în această industrie.

Citește și:

Grant de 179 milioane de euro pentru infrastructură, prin semnarea Acordului BRUA

Guvernul României salută semnarea Acordului BRUA

Mai multe ţări din Europa de Est, încălzite de gazele româneşti!

Taguri articol


12