Societatea de Haiku din Constanţa, de la a cărei înfiinţare s-au împlinit, ieri, 17 ani, a lansat, în toamna anului trecut, proiectul „Interculturalitate româno-japoneză“. Desfăşurate sub egida Ambasadei Japoniei în România, manifestările incluse în proiect au rolul de a promova cultura şi civilizaţia japoneză în unităţile de învăţămînt din România. Totodată, ele marchează cinci decenii de la reluarea relaţiilor diplomatice româno-japoneze. Potrivit afirmaţiilor preşedintelui Societăţii de Haiku de la malul mării, Laura Văceanu, manifestările au un dublu impact: la nivel educaţional şi la nivel cultural-artistic. În ampla activitate care se va desfăşura pînă în octombrie 2009, atunci cînd este programat şi Colocviul Naţional de Haiku, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, sînt implicaţi 5.000 de elevi, 200 de cadre didactice din judeţele Constanţa, Prahova şi Ialomiţa. Punctul culminat al manifestărilor incluse în proiect este un festival, programat la Constanţa, în perioada 22-29 mai, care se bucură de participare niponă. În cadrul acestuia vor avea loc conferinţe despre arta niponă. Studenţii de la actorie care urmează cursurile facultăţii din cadrul Universităţii „Ovidius“, coordonaţi de profesorul Vasile Cojocaru, vor susţine un moment teatral inspirat din teatrul popular japonez, dar şi din cel românesc. Evenimentele prezentate în cadrul festivalului vor marca, totodată, şi anul prieteniei între Japonia şi România şi alte trei ţări dunărene: Austria, Ungaria şi Bulgaria.
Printre ambiţiile acestui amplu proiect româno-japonez se află şi elaborarea unui suport de curs opţional, precum şi realizarea unor traduceri din cărţile care tratează fenomenul haiku, în special.
Acţiunile care au debutat anul trecut în şcolile şi grădiniţele din judeţul Constanţa, dar şi din Ialomiţa, vor continua, vineri, la Centrul Cultural din oraşul Ovidiu, cînd, de la ora 17.30, este programat spectacolul „Fascinaţia Japoniei“.