Şi pacienţii constănţeni vor fi, acum, protejaţi. Vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc conferinţa de lansare a Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), filiala Constanţa. Potrivit preşedintelui ANPP de la nivel naţional, Vasile Barbu, cel care a pus bazele organizaţiei non-guvernamentale, instituţia funcţionează ca o alternativă a Consiliului pentru Protecţia Pacienţilor. „Proiectul de Lege pentru acest Consiliu există, dar este blocat, de trei ani, la Senat. Ne-am gândit că, până se definitivează înfiinţarea acestei autorităţi, trebuie să avem grijă cumva de pacienţi, să existe o instituţie non-guvernamentală care să-i apere. Proiectul aparţine soţiei mele care, din păcate, nu mai este printre noi. A fost şi ea victima acestui sistem sanitar subfinanţat, iar eu am avut sarcina dificilă de a-i continua munca”, a afirmat Vasile Barbu. Preşedintele filialei constănţene nou înfiinţate, Maria Constandache, a precizat că ANPP va fi alături de toţi pacienţii care au nevoie de îndrumare, iar serviciile oferite vor fi gratuite, indiferent dacă persoana respectivă este sau nu membră a Asociaţiei sau dacă plăteşte sau nu cotizaţia de membru care, susţine aceasta, este modică şi facultativă. „Apărăm drepturile pacienţilor din întreg judeţul Constanţa. Asociaţia noastră îşi propune apărarea drepturilor pacienţilor, îndrumarea lor, educarea lor pentru sănătate. Sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu cui să se adreseze atunci când au o problemă. Vrem să-i îndrumăm, să-i ajutăm. Primim sesizări - de la cea mai mică nemulţumire până la malpraxis şi, în urma lor, îi îndrumăm şi îi ajutăm. Îi putem reprezenta şi în justiţie, în mod gratuit”, a subliniat Mariana Constandache.
SUPORT SOCIO-MEDICAL Prezent la conferinţa de lansare a ANPP, filiala Constanţa, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că bolnavii din judeţul nostru aveau nevoie de o asociaţie care să le reprezinte interesele. „Trebuie să recunoaştem că legislaţia în domeniul sanitar în ceea ce priveşte drepturile pacienţilor este perfectibilă şi, cu siguranţă, va fi inclusă în reforma privind Sănătatea, care, acum, e în dezbatere publică. În primul rând, trebuie să existe o finanţare adecvată a sistemului medical pentru că pacienţii au dreptul la asistenţă medicală de înaltă calitate. Acum, pacienţii se confruntă cu lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare, şi de aici vine şi nemulţumirea lor, justificată de altfel”, a precizat dr. Constantin Dina. Potrivit lui, DSPJ Constanţa primeşte în jur de trei reclamaţii pe lună din partea pacienţilor nemulţumiţi, însă cele mai multe se regăsesc la Casa de Asigurări de Sănătate. „Reclamaţiile pe care le primim se referă la condiţiile în care sunt trataţi pacienţii în unităţile sanitare, dar şi la comportamentul neadecvat al unor medici, personal sanitar mediu sau auxiliar”, a mai punctat directorul DSPJ Constanţa. ANPP Constanţa este o organizaţie non-guvernamentală pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor din România. „Vom fi mai motivaţi în demersurile pe care le vom face privind promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor, precum şi pentru acordarea de suport socio-medical persoanelor aflate în dificultate”, a declarat
preşedintele filialei, Maria Constandache. Momentan, ANPP Constanţa nu are un sediu dar, săptămâna viitoare, va fi dată publicităţii o adresă la care cei nedreptăţiţi de sistemul medical vor putea trimite sesizările.