Internauţii chinezi, cea mai mare ameninţare cibernetică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Internauţii chinezi, cea mai mare ameninţare cibernetică

Monden 31 Martie 2009 / 00:00 318 accesări

China ar putea paraliza Regatul Unit, printr-un atac cibernetic realizat cu ajutorul anumitor componente ale reţelei companiei de telefonie BT, instalată de o firmă care are legături cu armata chineză, au avertizat serviciile de informaţii, britanice. Anumite componente ale sistemului, instalat de o firmă de telecomunicaţii care are legături cu armate chineză, ar putea fi folosite pentru a întrerupe furnizarea energiei electrice, alimentarea cu apă şi cu alimente. Acestea ar putea fi întrebuinţate pentru a perturba sistemele financiare şi de transport, de asemenea să spioneze pe oricine foloseşte reţeaua, inclusiv MI5, MI6, departamente din cadrul Guvernului şi armata.

Un document confidenţial trimis către Guvern de serviciile de informaţii avertizează că în vreme ce BT ia măsuri pentru reducerea riscului de atacuri din partea hackerilor şi organizaţiilor de crimă organizată, dar măsurile de atenuare nu sînt eficiente împotriva atacurilor desfăşurate de China. BT a semnat în aprilie 2005 un contract pentru achiziţionarea unor componente importante de la compania Huawei, despre care se bănuieşte că a fost înfiinţată prin intermediul finanţării statului chinez. Preşedintele companiei este Ren Zhengfei, un fost director al departamentului de cercetare în domeniul telecomunicaţiilor al armatei chineze.

Acest pericol este dezvăluit după un raport potrivit căruia China a desfăşurat un atac cibernetic reuşind să aibă acces la calculatoare din 103 ţări, inclusiv în România, precum şi în biroul privat al lui Dalai Lama, la documente clasificate ale Guvernului şi ale organizaţiilor private. Potrivit datelor prezentate unei comisii din cadrul Parlamentului britanic, componentele furnizate de Huawei ar putea conţine elemente periculoase care colectează informaţii şi care ar putea fi activate, într-un atac cibernetic care ar avea un impact semnificativ asupra serviciilor importante controlate prin intermediul calculatoarelor. Analiştii chinezi au respins acuzaţiile potrivit cărora aproape 1.300 de calculatoare din peste 100 de ţări, au fost atacate, ca parte dintr-o reţea de spionaj cibernetic ce ar avea sediul în China. Calculatoare ale NATO, de la diverse Guverne şi ambasade sînt infectate cu software care permite atacatorilor să preia controlul lor complet. Un raport a fost realizat de Centrul Munk pentru Studii Internaţionale de la Universitatea din Toronto, în colaborare cu organizaţia canadiană SecDev Group. Al doilea raport a provenit de la cercetători din cadrul Laboratorului de Calculatoare de la Universitatea din Cambridge. Potrivit raportului canadian, reţeaua de spionaj cibernetic, numită GhostNet, este capabilă nu doar să caute un calculator, ci şi să vadă şi să audă persoanele care îl folosesc. GhostNet este capabilă să preia controlul deplin al calculatoarelor infectate, inclusiv căutarea şi descărcarea anumitor fişiere, şi operarea sub acoperire a dispozitivelor ataşate, inclusiv microfoane şi camere web. Deşi ambele rapoarte au găsit legături cu calculatoare din China, cercetătorii au evitat să învinovăţească statul chinez pentru această operaţiune de spionaj.

Taguri articol


12