După ce a cam rămas în urmă la capitolul informatizare, municipiul Constanța are toate șansele să introducă WiFi gratuit în spațiile publice, pe bani europeni. Comisia Europeană (CE) a anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, administrațiile câştigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU. În primă fază, 225 de localităţi din România, printre care se numără câteva din județele Constanța și Tulcea, vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. Din județul Constanța, doar municipiul reședință de județ și comuna Mihail Kogălniceanu s-au calificat pentru un asemenea bon valoric din care pot achiziționa și instala un sistem de furnizare a internetului prin WiFi. Asta în condițiile în care nu mai puțin de 35 de primării din județ au aplicat în program: 23 August, Adamclisi, Albeşti, Chirnogeni,Ciobanu, Ciocârlia, Costineşti, Crucea, Cumpăna, Dumbrăveni, Grădina, Horia, Independenţa, Limanu, Lipniţa, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mircea Vodă, Constanţa, Mangalia, Medgidia, Oltina, Cernavodă, Hârşova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Ostrov, Pantelimon, Săcele, Saligny, Saraiu, Seimeni, Tortoman și Valu Lui Traian. De asemenea, patru primării din județul Tulcea vor primi bani pentru un asemenea sistem. Este vorba despre muncipiul Tulcea și comunele Izvoarele, Luncavița și Mihail Kogălniceanu.
CÂȚI BANI AU FOST ALOCAȚI ÎN TOTAL
În total au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalităţi din întreaga Uniune Europeană (UE) care vor beneficia de finanţare, potrivit unui comunicat de presă transmis de CE. Localitățile beneficiare din România reprezintă 8% din total. Bonurile pot fi utilizate de localităţile selectate pentru a pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pieţele publice. „Datorită primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalităţi din întreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau călători, acces gratuit la internet în spaţiile publice, aducând conectivitatea mai aproape de cetăţeni în viaţa lor de zi cu zi. Acele municipalităţi sunt situate în toate colţurile Europei. Îmbunătăţirea conectivităţii în UE este o parte esenţială a strategiei noastre privind piaţa unică digitală, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru să devină o realitate pentru toată lumea”, a declarat comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie şi societate digitală.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU LOCALITĂȚILE RĂMASE PE DINAFARĂ
Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi. Reţelele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public. „Localităţile care nu au fost câştigătoare în această rundă vor avea încă trei oportunităţi de depunere a cererilor de finanţare prin WiFi4EU. Până în 2020, în total, vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi din Norvegia şi Islanda. Iniţiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambiţioase a normelor UE din domeniul telecomunicaţiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor şi să stimuleze competitivitatea Europei”, au mai anunţat reprezentanţii CE.