Internetul, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Internetul, la ceas aniversar

Monden 28 Octombrie 2009 / 00:00 350 accesări

În urmă cu 40 de ani, Leonard Kleinrock nu avea cum să-şi imagineze explozia la nivel mondial din ultimii ani a unor mijloace de socializare care poartă numele Facebook, Twitter sau Youtube, toate pornind de la invenţia sa: Internetul. “Sîntem mereu surprinşi de noile programe şi aplicaţii care continuă să apară pentru Internet”, a declarat acesta într-un interviu oferit unei agenţii franceze de presă, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la transmiterea uuui prim mesaj între două calculatoare, la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

La data de 29 octombrie 1969, profesorul Kleinrock conducea echipa de cercetători care a reuşit pentru prima dată să transmită pachete de date de la un calculator al UCLA către unul al unui institut de cercetare. Profesorul Kleinrock a crezut întotdeauna că destinul calculatoarelor este de a comunica între ele şi că într-o bună zi, reţeaua ale cărei baze le-a pus în 1969, va deveni la fel de simplu de folosit ca şi telefonul. Profesorul Leonard Kleinrock şi-a pus pentru prima dată ideile pe hîrtie în 1962, însă, după cum povesteşte, la început, nimeni nu-l băga în seamă. Astfel, operatorul de telefonie AT&T i-a replicat că un astfel de sistem în care calculatoarele să poată comunica între ele nu va merge niciodată şi chiar dacă ar funcţiona, nu ar vrea să se implice într-un astfel de proiect fără niciun viitor. Şi totuşi, operatorul de telefonie a asistat logistic la startul proiectului ARPANET, proiect finanţat de armata americană. După o primă încercare eşuată, profesorul şi echipa sa au reuşit să facă să comunice două calculatoare şi să transmită datele prin ARPANET. Calculatoarele aflate în alte două universităţi au fost conectate la acest prim nod de reţea, în cursul aceluiaşi an. Acest proiect a fost finanţat cu fonduri provenind de la Advanced Research Projects Agency (ARPA), o agenţie a Deprtamentului Apărării ce a fost înfiinţată în 1958, ca răspuns la lansarea primului satelit sovietic, Sputnik, SUA încercînd pe atunci să ţină pasul cu URSS în progresul tehnologic.

Mai multe supercalculatoare au mai fost adăugate reţelei în ani \'80, deschizînd astfel această comunitate de schimb de idei şi pentru alţi oameni de ştiinţă, pentru ca după 1994, apariţia primelor mesaje de tip spam să certifice faptul că Internetul nu mai este deja un domeniu rezervat doar elitelor din domeniul ştiinţei şi cercetării. În prezent, la vîrsta de 75 de ani, Leonard Kleinrock este convins că Internetul ne va mai oferi încă multe surprize.

Taguri articol


12