Internetul, un instrument-cheie pentru o nouă generaţie de terorişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Internetul, un instrument-cheie pentru o nouă generaţie de terorişti

Monden 18 Aprilie 2009 / 00:00 524 accesări

În cadrul unui simpozion internaţional pe tema terorismului şi a securităţii informatice s-a ajuns la concluzia că Internetul a devenit un instrument-cheie şi o adevărată armă pentru o nouă generaţie de terorişti. “Teroriştii folosesc Internetul pentru a-şi difuza ideologia, pentru a-şi recruta, antrena şi motiva partizanii, pentru a-şi planifica atacurile şi a comunica între ei dincolo de graniţe”, a explicat Mike Smith, oficial din Comitetul împotriva terorismului (CCT) al Naţiunilor Unite, în timpul acestei conferinţe organizate la Escorial, în apropiere de Madrid, sub egida Consiliului Europei. Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, a subliniat la rîndul său că guvernele şi autorităţile fiecărei ţări trebuie să fie conştiente de limitele impuse de respectarea libertăţilor individuale în lupta împotriva acestei noi ameninţări.

Pentru a reaminti că SUA sînt campionul democraţiei şi a respectării drepturilor omului, administraţia Obama au decis publicarea joi a unei versiuni cenzurate a memoriilor secrete ce descriu metodele violente ale CIA în lupta împotriva terorismului. Patru memorii secrete ale agenţiei americane de informaţii, care detaliază tehnicile de interogatoriu considerate metode de tortură, utilizate în perioada mandatelor lui George W. Bush, au fost publicate conform promisiunilor noii administraţii. Unele pasaje scurte care conţineau nume au fost însă cenzurate. Preşedintele Barack Obama a convenit că SUA au traversat “un capitol negru şi dureros al istoriei” şi a subliniat că a suspendat deja aceste tehnici.

Memoriile care datează din 2002 şi 2005 constituie un mod de folosire detaliat pentru circa zece tehnici de bază şi coercitive pentru a-i determina pe presupuşii terorişti să vorbească. Astfel, prizonierul este mai întîi dezbrăcat, privat de somn, pus în lanţuri şi uneori i se pune un scutec, potrivit textelor redactate de avocaţii mandataţi de administraţia Bush. Acesta suferă de asemenea o alterare a igienei alimentare, adesea o alimentaţie exclusiv lichidă. Urmează apoi metodele numite corectoare, ce presupun interacţiunea cu deţinutul. Aceste tehnici nu sînt toate utilizate în acelaşi timp, precizează unul dintre memorii. Potrivit unui interogatoriu prototip, se pot utiliza lovituri ofensatoare în faţă, lovitura în abdomen, privarea de somn cu mîinile legate, sprijinit uneori de un zid fals subţire, care se înclină în timp ce deţinutul încearcă să se odihnească. Cel care realizează interogatoriul poate utiliza de asemenea poziţii de stres, plasarea în prezenţa unor insecte periculoase şi, în final, simularea înecului.

Preşedintele Obama a afirmat că aceste tehnici adoptate de adminsitraţia Bush după 11 septembrie au subminat autoritatea morală şi nu au îmbunătăţit securitatea statului. Totodată, secretarul Justiţiei a precizat că va asigura apărarea acestor persoane, dacă vor fi interogate de un tribunal. Influenta Asociaţie Americană pentru Apărarea Libertăţilor Publice este cea care obţinut în tribunale promisiunea de a publica aceste rapoarte secrete.



12