Interogatoriu dur pentru ginerele regelui Spaniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
21 de ore de explicaţii

Interogatoriu dur pentru ginerele regelui Spaniei

Monden 28 Februarie 2012 / 00:00 460 accesări

DIN NOU LIBER Inaki Urdangarin a părăsit tribunalul din Palma de Majorca abia luni dimineaţă, după ce a fost interogat timp de 21 de ore într-un dosar de corupţie. Ducele de Mallorca şi partenerul său de afaceri Diego Torres sunt suspectaţi că ar fi folosit un institut nonprofit pentru a organiza evenimente legate de sport şi turism în insulele Baleare şi în estul Valenciei, deturnând fonduri publice şi private către o reţea de companii înfiinţate de ei. Institutul Noos, condus de Inaki Urdangarin din 2004 până în 2006, a primit fonduri publice în valoare de 5,8 milioane de euro în perioada 2004-2007. Întrebat de judecătorul Jose Castro, Inaki Urgandarin a afirmat că el a avut numai o funcţie onorifică în institut, în timp ce deciziile erau luate de Diego Torres. Ducele a subliniat că soţia sa, infanta Cristina, nu avut nimic de-a face cu presupusele nereguli de la institut, a precizat avocatul său, Mario Pascual Vives. Acesta a negat şi că ducele de Majorca ar fi ascuns bani în paradisuri fiscale. Inaki Urdangarin nu a fost nevoit să plătească, deocamdată, cauţiune. Potrivit aşteptărilor, el şi prinţesa Cristina se vor întoarce în SUA, unde locuiesc împreună cu cei patru copii ai lor.

Inaki Urdangarin, în vârstă de 43 de ani, s-a implicat în afaceri, în pofida unei reguli nescrise potrivit căreia membrii familiei regale ar trebui să evite locurile de muncă din corporaţii. Fostul handbalist, a cărui echipă a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996, şi de la Sydney, din 2000, a avut venituri atât de mari încât a cumpărat, împreună cu soţia sa, prinţesa Cristina, un mic palat în Barcelona.

PROTESTE ZGOMOTOASE Scandalul de corupţie afectează serios reputaţia familiei regale spaniole. În ultimii ani, sentimentele anti-monarhie au luat amploare, în special în provincia Catalunia, unde separatiştii consideră familia regală un simbol al statului central spaniol. Partidele regionaliste şi cele de extremă-stânga îşi concentrează atenţia asupra cazului Urdangarin, iar senatorul catalan Jordi Guillot a anunţat că va propune o lege care să interzică membrilor familiei regale să se implice în afaceri. Aceştia nu ar trebui să aibă alt venit decât ceea ce le rezervă statul, consideră senatorul, adăugând că membrii familiei regale care comit infracţiuni ar trebui să renunţe la toate titlurile nobiliare.



12