Interpol anunţă risc de atac terorist în Europa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Interpol anunţă risc de atac terorist în Europa!

Eveniment 31 Decembrie 2011 / 00:00 1680 accesări

Majoritatea ţărilor UE nu verifică paşapoartele folosind baza de date internaţională, ce cuprinde documente de călătorie furate sau pierdute, situaţie ce expune continentul la un risc de atac terorist de amploare, a avertizat directorul Interpol, citat de ”Independent”. ”Mulţi paşi elementari nu sunt respectaţi, ceea ce ar putea duce la un alt 11 septembrie, un alt 7 iulie din Londra, un alt 11 martie de la Madrid”, a declarat secretarul general al Interpol, Ronald Noble. ”Lecţia care trebuie învăţată este că persoanele care deţin documente de călătorie furate, dacă nu sunt oprite, pot intra în ţară şi comite un atac îngrozitor”, a adăugat el. El a dezvăluit că anul acesta, 500 de milioane de zboruri nu au fost verificate cu baza de date a Interpol. Noble a mai afirmat că acordul Schengen, care permite deplasarea în aproape tot spaţiul UE fără paşaport, înseamnă că un singur eşec în ceea ce priveşte securitatea graniţelor pune în pericol întreaga Europă. ”Dacă spunem cu toţii că trebuie să avem încredere unii în alţii pentru verificarea persoanelor care ne trec graniţele, atunci trebuie să avem cu toţii aceleaşi standarde”, a explicat el. O sursă din cadrul CE a declarat însă că spaţiul Schengen are propria bază de date pentru controlul la graniţele externe, astfel că ”statele membre Schengen nu sunt obligate să efectueze controale sistematice folosind baza de date a Interpol”. Totuşi, Interpol susţine că sistemul Schengen nu este la fel de cuprinzător ca baza sa de date, deoarece nu cuprinde înregistrările celorlalte 131 de ţări care nu sunt membre UE.

RECESIUNEA CONTINUĂ Recesiunea se va întoarce în Europa, anul viitor, potrivit majorităţii economiştilor de marcă întrebaţi de BBC. O cincime dintre ei cred că zona euro nu va mai exista în actuala sa formă, cu 17 membri, în timp ce majoritatea consideră că şansele ca zona să se destrame sunt de 30% - 40%. Creşterea economică în Europa a încetinit în ultimele luni, în condiţiile în care criza datoriilor suverane din Zona Euro a obligat guvernele să îşi limiteze cheltuielile şi a subminat încrederea pe pieţele financiare globale. În perioada iulie-septembrie, economia din Zona Euro a crescut cu 0,2%, în timp ce economiile celor 27 de state UE au crescut colectiv cu 0,3%. Politicienii au încercat să rezolve criza, inclusiv printr-un acord de consolidare a relaţiilor între statele UE, dar pieţele nu sunt convinse încă că măsurile luate sunt suficiente. Cu cât se prelungeşte mai mult criza datoriilor, cu atât este mai probabil ca Europa să se întoarcă la recesiune, au avertizat economiştii. Studiul a fost realizat în rândul a 34 de economişti britanici şi europeni care consiliază în mod regulat Banca Angliei. Dintre cei 27 care au răspuns, 25 au spus că Europa va intra în recesiune anul viitor.

OPTIMISM GERMAN Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, şi-a exprimat încrederea că politicienii Europei vor reuşi să stabilizeze Zona Euro în 2012, potrivit unui interviu publicat vineri, în cotidianul economic german ”Handelsblatt”. Totodată, Wolfgang Schaeuble a admis că rămân de soluţionat probleme majore în unele ţări. ”Cred că vom fi destul de departe în următoarele 12 luni, deoarece vom depăşi pericolul extinderii crizei şi Zona Euro va fi stabilizată”, a apreciat oficialul german. Întrebat dacă ar putea exclude o destrămare a Zonei Euro, el a răspuns afirmativ.

Germania, cea mai mare economie a Europei, este o forţă majoră în lupta de a menţine sub control criza datoriei în Zona Euro. Germania pune în aplicare, de la 1 ianuarie, o reformă care va ridica treptat vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, la orizontul lui 2031, în condiţiile unei pieţe a muncii deficitare pentru persoanele vârstnice. Primii afectaţi de legea votată în 2007 de marea coaliţie de guvernare dintre conservatori şi social-democraţi vor fi angajaţii născuţi în anul 1947, care vor ieşi la pensie la 65 de ani şi o lună. Vârsta de pensionare va creşte ulterior cu două luni pe ani, pentru a ajunge, în 2031, la 67 de ani. Reforma, contestată mai ales de sindicate, este menită să permită supravieţuirea unui sistem de asigurări periclitat de îmbătrânirea demografică, în condiţiile natalităţii scăzute şi ale creşterii speranţei de viaţă. Potrivit Eurostat, Germania este ţara europeană cu cei mai mulţi locuitori de peste 65 de ani (20,6%).

Taguri articol


12