Interpreţi de valoare din toată ţara la Festivalul de Muzică Populară “Dan Moisescu“ de la Topalu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Interpreţi de valoare din toată ţara la Festivalul de Muzică Populară “Dan Moisescu“ de la Topalu

Monden 14 Octombrie 2006 / 00:00 1073 accesări

Ajuns deja la cea de a XI-a ediţie, Festivalul Naţional de Muzică Populară “Dan Moisescu“ de la Topalu a reunit, joi seară, pe scena Căminului Cultural din localitate, tineri interpreţi extrem de talentaţi. Veniţi din toate colţurile ţării, concurenţii au venit la Topalu cu acelaşi gînd, să demonstreze că tradiţia şi folclorul ocupă, încă, un loc special în inima publicului. Organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Consiliul Local şi Primăria comunei Topalu, Festivalul a adunat nu mai puţin de 29 de concurenţi dornici de afirmare, dar şi de păstrarea tradiţiei în România.

Festivalul a început cu o paradă a portului popular, iar înainte de startul concursului, în faţa Căminului Cultural s-a încins o horă în care s-au “prins“ concurenţi, localnici, cît şi oficialităţi şi membri ai juriului. Deschiderea evenimentului le-a aparţinut ansamblurilor folclorice din judeţ, “Mugurelul“, din Cernavodă, ansamblul folcloric din Ovidiu, dar şi “Flori Dobrogene“, condus de prof. Mihai Vasile, de la Colegiul “Mircea cel Bătrîn“ din Constanţa.

Juriul a fost format din oameni de cultură ai judeţului: Maria Magiru - directorul Muzeului de Artă Populară, Oana Petrică, Doina Voivozeanu, inspector şcolar Dorina Ivanciu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Paul Petre Niculescu, reprezentanţi ai presei: Angela Culeţu şi Ion Dan Voicu, dar şi primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, preşedinte fiind Elise Stan, realizator TV. Acompaniamentul concurenţilor a fost realizat de orchestra ansamblului folcloric “Plaiuri Dobrogene“, condusă de Costel Cloşcă. Printre oficialităţile prezente în prima seară a Festivalului de Muzică Populară de la Topalu s-au numărat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Stancă, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gîju şi Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Mezinul Festivalului, un tînăr de numai 16 ani din Constanţa

Cei 29 de concurenţi au avut de interpretat o baladă sau o doină “a capella“, apoi o piesă la alegere, marea majoritate preferînd melodii care aparţin zonei din care provin. Mezinul Festivalului a fost Bogdan Cristian, un tînăr de numai 16 ani, din Constanţa, elev al Liceului “Alexandru Ioan Cuza“, care a impresionat prin atît tinereţea sa, cît şi prin sensibilitatea interpretării. Concurenţi din Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea au trecut prin aceleaşi emoţii, însă au încercat să le depăşească pentru a se prezenta cît mai bine, atît în faţa juriului, cît şi a publicului, venit în număr foarte mare la eveniment. “Chiar dacă am avut emoţii, cred că m-am prezentat bine cînd am urcat pe scenă. Concurenţa este acerbă, toţi participanţii au talent şi fiecare îşi doreşte să se claseze pe primele locuri. Este minunat să vezi atîţia tineri care respectă folclorul şi tradiţia românescă“, a mărturisit Claudia Geană, o concurentă de 28 de ani, venită tocmai din Dolj pentru acest festival.

Dar Festivalul Naţional de Muzică Populară “Dan Moisescu“ de la Topalu nu înseamnă numai un concurs, ci şi un spectacol adevărat, şi în acest an pe scenă urcînd interpreţi de valoare ai muzicii populare autohtone. Printre invitaţii de marcă care au încîntat publicul în cele două seri de festival s-au numărat Valeria Peter-Predescu, Mioara Velicu, Gheorghe Roşoga, Maria Butaciu, Niculina Stoican, Viorica Macovei. Prima seară a festivalului s-a încheiat tîrziu în noapte, publicul numeros aplaudînd şi cîntînd alături de invitaţii care au reuşit un spectacol de excepţie.



12