Intervenții instant în situații de urgență

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sisteme de comunicare performante

Intervenții instant în situații de urgență

Administrație 12 Septembrie 2014 / 00:00 358 accesări

SISTEM PERFORMANT În cazurile de forță majoră, când furia naturii lovește în toate direcțiile, oamenii apelează la sprijinul autorităților locale. Fiecare secundă contează, iar viteza de reacție este vitală. Nu sunt puține cazurile în care echipajele de salvare au intervenit cu întârziere, din cauza comunicării deficitare între instituții. Prefectura Constanța a demarat un proiect-pilot prin care a pus la punct un sistem performant de alertare și comunicare între instituții, în cazurile de forță majoră. În colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” și Universitatea „Ovidius”, a fost elaborată o platformă informatică multifuncțională, unică în țară, care cuprinde un sistem de videoconferință și un portal online, prin care primăriile din județ vor lua legătura cu Prefectura și Consiliul Județean în timp-record. Deciziile vor fi luate pe loc, iar intervențiile vor fi mult mai rapide și ușoare decât în prezent.

22 ADMINISTRAȚII BENEFICIARE Rezultatele proiectului „Administraţie Publică Responsabilă = O Administraţie Publică Eficientă” (APROAPE) au fost prezentate, ieri, de reprezentanții instituțiilor implicate. În cadrul proiectului, au fost organizate mai multe cursuri de instruire, pentru ca personalul din instituțiile publice să fie pregătit să acționeze repede. Au beneficiat de cursuri 130 de persoane, dintre care 86 sunt funcționari publici. În plus, au fost elaborate cinci ghiduri și broșuri informative. Cel mai important este că, în ultimii doi ani, sistemul multifuncțional a fost instalat în 22 de primării constănțene, din patru orașe și 18 comune aflate în zone cu risc crescut. De asemenea, platforma este instalată la Consiliul Județean și Prefectura Constanța. Mai mult, specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) vor asigura în permanență condițiile de funcționare perfectă a platformei.

FUNCȚIONARE Managerul de proiect, Filiz Ismail Pârcălabu, a explicat cum funcționează sistemul. „În cazuri extreme, autoritățile locale ne vor anunța pe calea clasică. În acel moment, noi solicităm ajutorul celor de la STS și, în maximum o oră, convocăm o videoconferință. Atunci știm exact cu ce ne confruntăm (incendii, inundații, alunecări de teren sau cutremure), putem lua deciziile pe loc și să intervenim instantaneu”, a explicat coordonatorul proiectului. Pe de altă parte, președintele interimar al CJC, Cristinel Dragomir, a punctat faptul că mijloacele tehnice vor putea fi folosite și în alte scopuri, ceea ce îl face și mai util. „S-a făcut un pas înainte prin acest program. Vom comunica mai eficient în situații de criză, dar important este că vom putea folosi platforma în orice scop, nu numai în situații de criză”, a declarat Dragomir.

Taguri articol


12