Mai multe echipe de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române, ISU Suceava, dar și ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență Vatra Dornei vor interveni pentru îndepărtarea gheții de pe râurile Bistrița și Dorna.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că la Vatra Dornei s-au întâlnit specialiști care să identifice soluții pentru deblocarea cursurilor râurilor Bistrița și Dorna, în special în zona de confluență a celor două cursuri de apă unde este o acumulare mare de ghețuri.
„E nevoie să intervenim cât mai urgent pentru că de miercuri vremea se încălzește și trebuie evitat pericolul unor noi inundații”, a spus Flutur.
Președintele CJ Suceava a explicat că s-a stabilit ca, în primă fază, se va interveni luni dimineața cu utilaje locale în albiile râurilor pentru spargerea și îndepărtarea ghețurilor și că se așteaptă și să fie aduse două utilaje mari ale Administrației Naționale Apele Române care pot să ajungă până în mijlocul albiei.
Flutur a spus că echipele de intervenție vor acționa asupra gheții pentru a degaja albiile, astfel încât la topirea gheții să nu se formeze zăpoare, care să genereze revărsarea râurilor Dorna și Bistrița.
Totodată, Flutur a mai declarat că, din primăvară, ar urma să fie realizat un baraj în amonte de Vatra Dornei pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, dar că se vor supraînălța digurile pentru a se evita revărsarea apei în zonele care au fost inundate la începutul lunii februarie.
În ultima săptămână au fost detonate mai multe poduri de gheață formate pe râul Bistrița în încercarea de deblocare a cursului de apă după ce în urmă cu o săptămână au fost inundate 16 locuințe și mai multe curți.