Intervenţii politice la Opera din Budapesta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Intervenţii politice la Opera din Budapesta

Monden 27 Octombrie 2010 / 00:00 538 accesări

Dirijorul ungar Adam Fischer a decis să părăsească Opera din Budapesta, reproşând guvernului conservator condus de Viktor Orban, imixtiunile repetate în problemele instituţiei muzicale. ”Orchestra se opune oricărei schimbări. Orice se întâmplă, fiecare muzician, tehnician, gestionar aleargă să vadă un politician dintre prietenii săi şi acesta intervine”, deplânge şeful orchestrei într-un interviu acordat cotidianului ”Nepszabadsag”. Adam Fischer, în vârstă 61 de ani, specialist în operele lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner şi Bela Bartok, va dirija încă patru concerte ale sezonului în curs, pentru care se află sub contract, urmând apoi să se retragă definitiv. La sfârşitul lunii septembrie, a renunţat deja la funcţia sa de director general muzical al Operei budapestane. În 2001, Adam Fischer a dirijat Tetralogia / Inelul Nibelungilor de Richard Wagner la prestigiosul Festival de la Bayreuth din Germania, prestaţie pentru care a fost desemnat Dirijorul Anului 2002, de reputata revista muzicală germană ”Opernwelt”.

Pe 22 octombrie, directorul Operei, Lajos Vass, al cărui contract expira în 2012, a fost concediat, la fel ca şi directorul financiar, Attila Szabo, pentru gestionare financiară necorespunzătoare. Ministerul Resurselor Naţionale, competent pentru gestiunea Operei din Budapesta, lansase, în urmă cu trei luni, un control financiar al instituţiei, în urma căruia ar fi fost constatate numeroase nereguli. Gabor F. Hardy, comisar al Guvernului, responsabil al acestei inspecţii, a declarat că deficitul instituţiei este de 1,3 miliarde de forinţi, circa 4,72 milioane de euro. În plus, prestigioasa instituţie ar fi cheltuit deja în avans 90 de milioane de forinţi, circa 330.000 de euro din subvenţia primită din partea UE pentru organizarea unei serii de evenimente marcând preşedinţia semestrială maghiară a UE, ce va fi inaugurată la 1 ianuarie 2011. Demisia lui Adam Fischer nu marchează totuşi sfârşitul cooperării Operei din Budapesta.

În 2006, directorul general al Operei din Budapesta, Arpad Jutocska Hehyi, a fost de asemenea concediat, de această dată, de ministrul socialist al Culturii, Istvan Hiller, care l-a numit în locul său pe Lajos Vass, secretarul de Stat al Culturii, în exerciţiu la timpul respectiv. De atunci, Viktor Orban şi partidul său Fidesz i-au eliminat pe socialişti de la putere, câştigând alegerile legislative în 2010, cu o majoritate de două treimi în Parlament.



12