Protecţia copilului împotriva violenţei nu este negociabilă, a declarat secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Maud de Boer-Buquicchio, la reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, unde s-a discutat un proiect de rezoluţie privind o formulare mai clară a legii ce apără copiii. Discuţia s-a bazat pe un studiu realizat la iniţiativa secretarului general al Naţiunilor Unite, intitulat "Violenţa împotriva copilului", condus de profesorul Paulo Pinheiro, Consiliul Europei contribuind substanţial cu informaţii pentru regiunea europeană.
Potrivit Iniţiativei globale de a interzice total pedeapsa corporală a copiilor, cel puţin 106 ţări nu interzic folosirea pedepsei corporale în şcoli, iar 147 de ţări nu o interzic în instituţiile de îngrijire şi doar 16 ţări au interzis pedeapsa corporală în menaj. Nu se ştiu prea multe despre costurile pe care le suportă o ţară din cauza violenţei împotriva copilului, însă s-a estimat că acestea sînt semnificative. De exemplu, costurile ce presupun şi viitoarele pierderi şi cheltuielile pentru îngrijirile medicale au fost estimate în Statele Unite, în 1996, la suma de 12,4 miliarde de dolari.
Rezoluţia finală trebuie să reprezinte un fundament puternic pentru acţiunile viitoare care apără copiii împotriva tuturor formelor de violenţă. Instituţiile Consiliului Europei care apără drepturile omului au luat decizii importante privind violenţa împotriva copilului, inclusiv privind pedepsele corporale şi abuzurile sexuale. Consiliul Europei a dezvoltat diverse instrumente pentru a combate traficul de copii şi violenţa împotriva acestora.