Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, este convins că, în acest moment, în Sănătate, avem de-a face cu o triplă finanţare, iar indignarea medicilor în ceea ce priveşte alegerea, pe viitor, între privat şi stat, nu este pe deplin justificată. „Realitatea este că, în foarte multe situaţii, sunt pacienţi care se prezintă la spitalul de stat, iar după-amiază este rechemat în privat, unde i se citeşte o analiză sau i se prescrie un tratament. Acolo, pacientul este taxat practic pentru un tratament sau o analiză pentru care el a contribuit la sistemul de sănătate de stat. Este o analiză făcută pe banii statului, pe dotările statului”, explică ministrul, amintind de dubla finanţare, până în acest moment. Poate însă apărea şi tripla finanţare, a completat ministrul. De exemplu, „dacă unitatea sanitară privată are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, atunci am putea avea o triplă finanţare”. „În momentul de faţă nu ne mai putem permite aşa ceva pentru că nu avem resursele necesare”, a declarat ministrul Sănătăţii, prezent vineri la Constanţa.
O REGLEMENTARE NECESARĂ. În condiţiile de faţă, în opinia demnitarului, reglementarea era absolut necesară. „Vorbim de ceva timp de această problemă, dar acum este tot mai mediatizată”, spune Cseke. El menţionează că şi în alte state există reglementări care vin în ajutorul sistemului de sănătate de stat. De exemplu, sunt ţări în care se spune că un medic poate folosi max. 20 – 30% din timpul său pentru sistemul privat, dar există şi alte modele care arată că în spitalele publice pot exista paturi private, care aduc bani la stat. Însă sunt şi state care interzic complet această dublură, între public şi privat. „Noi analizăm. Cred că vom găsi o soluţie care să corespundă nevoilor pacienţilor, în primul rând”, completează ministrul.
„Plimbarea pacienţilor şi racolarea din spaţiul public către privat este o realitate pe care o ştim cu toţii. Există două soluţii. Ne facem că nu ştim şi o lăsăm aşa în continuare sau ne facem că ştim care este realitatea şi încercăm să o reglementăm. Eu nu am spus că o să interzicem complet munca şi în privat. Încercăm să găsim din modele existente şi din experienţa actuală a Ministerului Sănătăţii o soluţie care să convină, dar care să dea şi nişte criterii de delimitare”, a declarat Attila Cseke.