Secretarul de Stat american şi premierul israelian au convenit luni, la Ierusalim, asupra organizării unei întrevederi tripartite cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas, în vederea reluării negocierilor de pace în Orientul Mijlociu. O astfel de întrevedere ar putea avea loc în trei sau patru săptămîni. După această întrevedere, ce a avut loc la reşedinţa şefului Executivului israelian din Ierusalim, Condoleezza Rice a părasit Israelul cu destinaţia Egipt, de unde îşi va continua turneul în Arabia Saudită şi Kuweit.
Potrivit mass-media israeliene, cei doi oficiali au convenit să nu trateze cu un guvern palestinian de uniune naţională care nu ar îndeplini cerintele comunităţii internaţionale, recunoaşterea dreptului la existenţă al statului Israel, renunţarea la violenţă şi respectarea acordurilor israeliano-palestiniene încheiate anterior. Totodată, secretarul de Stat american, a declarat că speculaţiile privind un atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene subliniază riscul pe care l-ar avea eşecul eforturilor de a convinge regimul de la Teheran să sisteze îmbogăţirea uraniului. Întrebată despre o operaţiune militară israeliană în Iran, în cazul în care diplomaţia eşueaza, şefa diplomaţiei americane a replicat: "Cred că pînă şi faptul că se vorbeşe despre acest lucru demonstrează cît de grav ar fi ca Iranul să îşi continue nestingherit programul". În urmă cu o săptămînă, publicaţia "The Sunday Times" a titrat că statul evreu a pus la punct un plan secret de distrugere a instalaţiilor iraniene de îmbogăţire a uraniului cu ajutorul armelor nucleare.
Iranul îşi vede însă mai departe de propriile ambiţii nucleare anunţînd, luni, că va continua planul de instalare a 3.000 de centrifuge atomice, cît şi producerea la scară industrială a combustibilului nuclear, despre care Occidentul afirmă că ar putea face parte dintr-un program de producere a bombei nucleare. Pe de altă parte, de la Washington la Bagdad, autorităţile din Iran au fost acuzate în termeni tot mai duri de implicare directă în destabilizarea Irakului. Ultimele declaraţii ce aparţin vicepreşedintelui american şi ministrului irakian al Afacerilor Externe au avut accente deosebit de critice în ceea ce priveşte rolul jucat de Iran în alimentarea insurgenţei şi a violenţei sectare.