Întîlnirea Asociaţiei Comunelor din România, scena unor dispute interguvernamentale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Întîlnirea Asociaţiei Comunelor din România, scena unor dispute interguvernamentale

Administrație 18 August 2007 / 00:00 576 accesări

Consiliul director al Asociaţiei Comunelor din România s-a întrunit, vineri, la Neptun, în şedinţă ordinară pe semestrul II al acestui an, avînd ca temă de discuţie “Primarul şi secretarul comunei, părţi ale aceluiaşi întreg, împreună pentru o misiune comună“. La dezbatere au fost invitaţi să participe toţi primarii şi secretarii, membri ai Asociaţiei Comunelor din România. De asemenea, la întîlnirea cu primarii au luat parte premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile, Decebal Traian Remeş, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Cristian Adomniţei. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a prezentat conducerii Executivului principalele probleme cu care se confruntă primarii comunelor din România. Printre solicitările adresate de edili se numără: stabilirea de urgenţă a standardelor în administraţia publică, identificarea nevoilor comunelor, construirea de noi sedii pentru primării, amenajarea unor noi staţii de operare a apei, reabilitarea iluminatului public, ratificarea unor legi la nivelul Uniunii Europene şi înfiinţarea Zilei Alesului Local pe data de 9 februarie. După intervenţia preşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, premierul Tăriceanu şi ceilalţi miniştri au politizat discuţiile, încercînd să-şi aroge meritele unei bune guvernări. Pentru a-i “fenta“ pe primari, Tăriceanu le-a promis totuşi aleşilor locali că Guvernul va sprijini orice proiect de amenajare a unor noi sedii de primării şi va susţine ideea majorării salariilor personalului din administraţia publică locală. Descentralizarea în administraţia publică locală a fost o altă temă abordată de Tăriceanu. El a spus că descentralizarea este elementul cheie pentru dezvoltarea localităţilor. Numai că, premierul una vorbeşte în faţa aleşilor locali şi alta aplică. Exemplu în acest sens stă faptul că partidele aflate la putere după 2004 au refuzat să aplice principiul descentralizării pînă la capăt, prin trecerea Aeroportului Mihail Kogălniceanu şi Portului în subordinea administraţiei locale constănţene.

Ministrul Agriculturii, luat peste picior

La întîlnire, ministrul Agriculturii a declarat că Executivul pregăteşte un set de măsuri fiscale pentru a contracara efectele scumpirii alimentelor din cauza secetei. Remeş a declarat că strategia constă într-un “joc de fiscalitate, probabil un complex de măsuri pe direcţie fiscală“. Încercînd să explice paşii pe care primăriile trebuie să le facă pentru atragerea fondurilor structurale în agricultură, Remeş a fost întrerupt brusc de premier, care i-a reproşat ministrului Agriculturii că nu a reuşit să se facă înţeles în expunerea sa. “Eu sînt din Guvern şi vreau să vă spun că, dacă aş fi ascultat ce spune ministrul Remeş, aş fi înţeles de-a-ndăratelea. Aşa este Remeş, mai eliptic şi înţelege ce spune numai cine ştie foarte bine despre ce e vorba“, a afirmat Tăriceanu. La plecarea de la reuniunea Asociaţiei Comunelor din România, premierul a explicat că nu l-a admonestat pe ministrul Agriculturii, atunci cînd i-a spus că nu reuşeşte să se facă înţeles, şi că doar a glumit cu el. În cadrul întîlnirii, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a criticat lipsa de implicare a inspectoratelor judeţene şcolare în cheltuirea fondurilor alocate pentru modernizarea instituţiilor de învăţămînt. El le-a cerut primarilor să se implice mai mult în dezvoltarea sistemului de educaţie, mai ales că din luna septembrie edilii vor avea puteri mai mari în acest sens, prin descentralizarea învăţămîntului.

Prezentă la şedinţa Consiliului director al Asociaţiei Comunelor din România, vicepreşedintele acestei organizaţii, Mariana Gîju, primarul comunei Cumpăna, i-a cerut primului ministru să se implice mai mult în relaţia cu administraţia publică de la nivelul comunelor. Ea a cerut sprijinul în problema creşterii salariale a specialiştilor din primării, dar şi a primarilor. “Nu este posibil ca un primar să ia aceiaşi bani ca un simplu funcţionar public, în condiţiile în care noi avem responsabilitate infinit mai mare“, a spus Gîju. La finele şedinţei de la Neptun au fost şi primari nemulţumiţi de cele discutate. “Am venit de pomană, doar să discutăm ceva concret. Am auzit numai elogii ale petro-liberalilor, care guvernează prost. Executivul condus de PSD era mult mai bun faţă de cel actual“, a spus primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, membru al PD.



12