Agenţia Internaţională pentru Energie va cere guvernelor din toată lumea, săptămîna viitoare, să ajute la construirea cît mai repede posibil a unor noi centrale nucleare. Mai multe ţări, printre care India, China, Statele Unite şi Franţa, au deja planuri pentru mai multe centrale nucleare, iar altele, precum Marea Britanie, se află în etape incipiente pentru construirea de noi reactoare. Pe de altă parte, state ca Germania şi Spania se opun ideii de a suplimenta capacitatea nucleară. Raportul Agenţiei, primul ce va oferi soluţii în loc de analize, a fost întocmit după ce, vara trecută, Grupul celor Opt State Puternic Industrializate a cerut Agenţiei să ofere sfaturi guvernelor pentru a sprijini securitatea energetică şi a combate fenomenul încălzirii globale. Nivelul costurilor pentru investiţii în domeniul energetic pînă în 2030 a crescut din cauza inflaţiei, iar suma prevăzută iniţial, de 17.000 de miliarde de dolari, va fi revizuită.
În ciuda acestei nevoi de investiţii în domeniul nuclear, ambiţiile Iranului în acest sens sînt combătute. Regimul de la Teheran, pe urmele omologilor de la Phenian, au găsit însă de cuviinţă să sfideze comunitatea internaţională. În deschiderea unor manevre militare de anvergura, Iranul a realizat, joi, tiruri cu rachete balistice Shahab-3, conţinînd încărcătură cu fragmentaţie. Iranul a precizat că manevrele, ce vor dura pînă la 11 noiembrie şi vor include operaţiuni în Golful şi Marea Oman, vor fi o demonstraţie a "puterii de apărare". Iranul a fost lansat rachete Shahab, cu o rază de acţiune de pînă la 2.000 de kilometri şi pot transporta focoase cu fragmentaţie. Autorităţile iraniene nu au confirmat imediat aceste informaţii. Experţii precizează că rachetele iraniene au capacitatea de a atinge ţinte în Israel sau la bazele militare americane din Golf. Rachetele Shahab-2 au raza de acţiune de pînă la 700 de kilometri.
Oficialii americani acuză Iranul că intenţionează să îşi echipeze rachetele cu focoase nucleare. Iranul respinge aceste acuzaţii, precizînd că programul său nuclear este destinat doar producerii de electricitate. Iranul pregăteşte instalarea altor cascade de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului, după înfiinţarea, săptămîna trecută, a celei de-a doua reţele, în pofida ameninţărilor cu impunerea de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Autorităţile de la Teheran deţin două cascade formate din 164 de centrifuge, destinate procesului de îmbogăţire a uraniului.
Scopul declarat este de a ajunge la îmbogăţirea uraniului în proporţie de 5%, grad suficient pentru fabricarea combustibilului pentru centralele nucleare civile. Pentru fabricarea unei bombe atomice, uraniul trebuie îmbogăţit în proporţie de 90%.
Contextul prezentat l-ar fi determinat pe preşedintele Bush să declare că ar "înţelege" un atac preventiv al Israelului asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Cotidianul "Maariv" a anunţat, joi, citînd surse diplomatice, că preşedintele francez Jacques Chirac ar fi discutat recent cu liderul de la Casa Albă pe tema dosarului nuclear iranian. Întrebat de Jacques Chirac dacă Israelul ar putea ataca Iranul pentru a preveni dotarea acestuia cu arma nucleară, preşedintele Bush ar fi răspuns: "Nu putem exclude această variantă. Şi, dacă ar fi să se întîmple, aş înţelege". Bineînţeles, informaţiile nu au putut fi confirmate.