Vestea că fosta politiciană liberală ar putea reveni în faţa alegătorilor a făcut valuri în presă toată săptămîna. Oameni de la diferite partide s-au perindat pe la televizor, dîndu-şi cu părerea. Opiniile sînt împărţite, aşa cum era şi firesc, însă din majoritatea declaraţiilor răzbate o anumită rezervă, indiferent de preopinent. În cele din urmă, Mona Muscă a confirmat întoarcerea sa în politică, cu toate că nu şi-a făcut apariţia în public, cel puţin pînă în momentul în care scriu aceste rînduri.
Acum doi ani şi ceva, controversata politiciană a făcut un gest onoare dîndu-şi demisia din Parlament, ca urmare a scandalului stîrnit în jurul persoanei sale din cauza dosarului de turnătoare la Securitate pe care îl descoperiseră cercetătorii de la CNSAS. Vă spun sincer, mie mi-a plăcut întotdeauna această doamnă, pentru că avea distincţie şi a dovedit multă demnitate, spre deosebire de mulţi alţi turnători deconspiraţi care se vîntură prin faţa noastră. Pînă şi angajamentul semnat cu fosta Securitate, pe vremea cînd Mona Muscă era conferenţiar universitar la Timişoara, nu mi se pare mare scofală! Nu s-a găsit nicio notă informativă, dacă nu greşesc, şi s-ar putea ca acel angajament să fi fost pur formal, semnat doar din motive de oportunism social şi profesional legate de carieră. Dar nu sînt eu avocatul Monei Muscă şi nu este cazul să-i iau apărarea în faţa opiniei publice! Mi-am exprimat doar un punct de vedere strict personal şi subiectiv. Este treaba alegătorilor, dacă vor avea încredere în ea şi o vor vota sau nu…
Ce mă interesează în clipa de faţă este credibilitatea PD-L-ului, care se prevalează de votul uninominal pentru a recurge la asemenea stratageme de seducţie electorală. Este evident că partidul prezidenţial mizează pe cota de simpatie pe care speră că Mona Muscă o mai are în rîndul alegătorilor. La drept vorbind, omul de rînd are o percepţie destul de confuză în chestiunea foştilor colaboratori ai Securităţii şi mă întreb dacă nu cumva vechiul scandal nu i-a afectat cîtuşi de puţin imaginea fostei parlamentare liberale?! Problema asta nu poate fi verificată decît în ziua votului, la urne, indiferent ce vor spune sondajele pînă atunci.
Singura temă spinoasă, în relaţia dintre Mona Muscă, PD-L şi electoratul român este una de ordin eminamente moral… Deşi legea s-a modificat între timp, rămîne un fapt indubitabil că Mona Muscă a minţit, la începutul acestei legislaturi, acum 4 ani, cînd a semnat acea declaraţie pe proprie răspundere conform căreia nu ar fi colaborat cu fosta Securitate. Într-o societate normală, orice politician prins cu minciuna îşi compromite definitiv cariera. Numai că lumea românească este departe de-a fi normală.