Minunea s-a înfăptuit! RATC a anunțat că introduce în circulație și ultimul lot de autobuze noi. Acestea vor intra în trafic la sfârșitul acestei săptămâni. „Se va încheia cel mai important pas pentru consolidarea Regiei Autonome Transport în Comun Constanța. Noua bază auto creează toate condiţiile necesare deplasării constănţenilor în condiţii de siguranţă, confort şi timp bine definit între staţii”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța. Autobuzele beneficiază de următoarele dotări de ultimă generație. Acestea au motorizare diesel, cu stadiul de protecție Euro 6, și au numeroase facilități, cum ar fi rampe pentru persoane cu dizabilități, sisteme de climatizare, opt camere de luat vederi (șase la interior și două la exterior), sistem 3D cu camere video pentru numărarea pasagerilor, sistem audio-video pentru informarea pasagerilor (panouri cu led) și sistem de încărcat dispozitive mobile USB Charge 5V – 1A.
PRIMII PAȘI PENTRU AUTOBUZE ELECTRICE
Pe lângă cele 104 autobuze achiziționate prin împrumutul de la BERD, municipalitatea va beneficia și de mijloace de transport electrice. La sfârșitul lui iulie a fost aprobată o hotărâre prin care Constanța a fost angrenată într-un proiect prin care va achiziționa 41 de autobuze electrice, 21 de 12 metri și 20 de 10 metri, cu ajutorul Guvernului României. Din păcate, lucrurile nu au mers lin. După aprobarea proiectului prin care urmează să fie achiziționate autobuzele electrice, consilierii locali constănțeni au revizuit de câteva ori hotărârea adoptată inițial. La sfârșitul anului trecut, a fost lansată procedura de achiziție, însă, pentru că au fost cerute numeroase clarificări, motiv pentru care licitația a fost suspendată. Din această cauză, Consiliul Local a fost din nou în situația de a modifica din nou hotărârile prin care Primăria a fost angrenată în proiectele de achiziționare a autobuzelor electrice. Așa se face că, pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța din 28 februarie, figurează două proiecte de modificare a hotărârilor prin care s-a aprobat achiziționarea autobuzelor electrice. Schimbările vizează cheltuielile neeligibile ce vor fi suportate de municipalitate după ce taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziției a fost declarată cheltuială neeligibilă. În total, Primăria va fi nevoită să suporte cheltuieli neeligibile aferente TVA de aproximativ 17,5 milioane de lei. „După ce s-a lansat licitația pentru achiziționarea autobuzelor electrice cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, au apărut cereri de clarificări. Pe cale de consecință, procedura a fost sistată și au fost corectate toate criteriile, drept urmare am solicitat Consiliului Local actualizarea acestor criterii”, a declarat primarul Decebal Făgădău.
BILANȚ CU LAUDE
Cu toate acestea, reprezentanții RATC spun că anul 2018 a fost foarte bun. Conform bilanțului de activitate al Regiei, Aproape 20 de milioane de călători au fost transportați în 2018 cu autobuzele RATC, ceea ce a dus la creșterea încasărilor, dând astfel posibilitatea unor noi investiții. În ceea ce privește obiectivele anului în curs, RATC își propune să investească 20 de milioane de lei pentru siguranța și confortul constănțenilor care circulă cu mijloacele de transport în comun.