Intrăm într-un post aspru. Ce putem mânca și când avem dezlegare la pește

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Două săptămâni

Intrăm într-un post aspru. Ce putem mânca și când avem dezlegare la pește

Eveniment 30 Iulie 2015 / 00:00 6160 accesări

Creştinii ortodocşi intră mâine în postul Adormirii Maicii Domnului. Postul îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august - Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă a rânduit Lăsata Secului pentru începutul Postului Sfintei Maria la 31 iulie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte, așa că anul acesta Lăsata Secului va cădea mâine. Postul Sfintei Maria este un post aspru, dacă ţinem cont de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere să nu mâncăm nimic până la ora 15.00, lunea, miercurea și vinerea, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post uşor: marţi şi joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă şi duminică avem dezlegare la untdelemn şi vin. În Postul Sfintei Maria avem o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului, pe Muntele Tabor.

BISERICA ÎȘI ÎNDEAMNĂ CREDINCIOȘII SĂ FACĂ FAPTE BUNE Nu numai Biserica ne spune să ne abținem de la carne, lacate și ouă. Medicii recomandă ca, măcar din când în când, să spunem stop mâncărurilor grele, pe bază de carne sau ouă, și să urmăm cure de detoxifiere. Însă dacă vi se pare că postul este prea aspru, preoții spun să nu vă faceți griji, pentru că mult mai important este să facem fapte bune și să ne rugăm lui Dumnezeu. Unele persoane nu se pot abţine de la mâncare până la ora 15.00 şi nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adică o mâncare cât mai uscată. ”Stăpânul nostru e blând şi cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre. Postul nu se rezumă doar la a te înfrâna de la bucătele de origine animală. Postul înseamnă şi o perioada de curăţire spirituală prin rugăciune”, a spus Sfântul Ioan Gură de Aur”, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului. ”Îndemnurile sunt clare, pe care Biserica le recomandă. Să postim și să ne înfrânăm în această perioadă, nu numai de la alimente considerate de dulce, dar și de la vorbele și faptele urâte”, a declarat, pentru ”Telegraf”, preotul de la biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, Ion Jean. În această perioadă au loc slujbe speciale, cum ar fi Paraclisul Maicii Domnului, care se oficiază în biserici doar în această perioadă.

”Acest post e rânduit spre aducerea aminte de virtuțile alese a le Sfintei Fecioare Maria, și spre aducerea aminte a postului cu care Ea Însăși S-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice. În tradiția Bisericii, se spune că acest post e rupt din Postul Paștelui. Se spune că în vechime, Postul Paștelui era de 9 săptămâni, dar pentru că se ținea la începutul primăverii, iar oamenii trebuiau să iasă la muncile câmpului și erau istoviți, s-a hotărât ca Postul Mare să rămână de 7 săptămâni. Atunci s-a instituit postul Adormirii Maicii Domnului”, a precizat preotul Ion Jean. Postul Adormirii Maicii Domnului nu a ținut dintotdeauna două săptămâni în Biserica Răsăritului. Astfel, credincioşii din părţile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august - de praznicul Schimbării la Faţă -, cei din Constantinopol patru zile, iar creştinii din Ierusalim opt zile. Uniformizarea datei şi duratei postului pentru toată Ortodoxia, s-a făcut în anul 1166, la Sinodul din Constantinopol, în vremea patriarhului Luca Crysoverghi. Aici s-a hotărât că postul închinat Sfintei Maria să înceapă pe 1 august şi să se încheie pe 15 august.



12