Muzeele şi clădirile monumente istorice din România se vor deschide, în mod gratuit pentru public, pe 22 septembrie, de Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP), eveniment care se desfăşoară simultan în statele Uniunii Europene sub deviza "Peisajul cultural, sumă a diversităţii culturale". Potrivit Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), Zilele Europene ale Patrimoniului se desfăşoară în fiecare an, în luna martie, cînd milioane de oameni sînt invitaţi să viziteze monumente istorice din Europa. Zilele Patrimoniului oferă participanţilor posibilitatea să descopere nu numai monumente istorice protejate, ci şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sînt accesibile publicului larg.
Scopul evenimentelor ZEP este de a antrena cît mai mulţi locuitori la cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural. Publicul-ţintă al manifestării este constituit din cetăţenii obişnuiţi care au cunoştinţe comune despre monumentele istorice.
În România, manifestarea va permite accesul publicului, în mod gratuit, la clădirile monumente istorice şi la muzeele incluse în program. Direcţiile pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor vor organiza evenimente culturale în judeţele din România. Evenimentele culturale pot fi organizate în ambianţa unui monument sau sit istoric.
Evenimentul este organizat prin iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. România organizează această manifestare din anul 1992. În prezent, pe Lista Patrimoniului European, sînt înscrise patru monumente istorice din România: Palatul Cantacuzino şi Ateneul Român din Bucureşti, Cetatea Histria şi Calea Eroilor din Tîrgu-Jiu.