Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanţa, marchează Ziua Infanteriei Române, celebrată anual, pe data de 30 aprilie, printr-o invitaţie adresată publicului larg de a vizita, astăzi, expoziţia permanentă dedicată artei şi tradiţiilor militare în Dobrogea. „Infanteria a fost şi este arma de bază a sistemului militar românesc. La 30 aprilie, se împlinesc 180 de ani de la înfiinţarea Armatei Române moderne, dar este şi ziua Armei Infanterie din Forţele Terestre Române”, a declarat directorul filialei constănţene a Muzeului Militar, prof. dr. Costin Scurtu.
Cei care trec pragul muzeului constănţean vor descoperi armamentul alb şi de foc, uniforme de epocă, piese de artilerie, decoraţii, accesorii vestimentare, aparatură de specialitate, ţinute de camuflaj, diorame tematice şi tehnici de minare a terenului. Acestor artefacte li se adaugă machete cu metode de aprindere şi întreţinere a focului, imagini cu infanteriştii militari dobrogeni în misiunile desfăşurate în ţară, dar şi în teatrele de operaţii. Piesele sunt expuse pe perioade istorice, în ordine cronologică, din cele mai vechi timpuri şi până la cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru a sărbători ziua de 30 aprilie, când se marchează atât Ziua Infanteriei, cât şi Ziua Logisticii Militare, intrarea în muzeul constănţean este liberă.
„În războaiele mondiale, infanteriştii dobrogeni au luptat pentru realizarea şi apărarea idealului de unire a tuturor românilor într-o singură ţară. Infanteria română, arma de bază a Forţelor Terestre, era organizată în divizii, ca mari unităţi tactice ale armei, ce erau structurate fiecare pe câte trei regimente de infanterie. În Dobrogea era organizată Divizia 9 infanterie cu regimentele sale: 34 „Constanţa”, 36 „Vasile Lupu” şi 40 „Călugăreni”, a subliniat dr. Costin Scurtu importanţa infanteriei.
Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ a fost redeschisă anul trecut, pe 28 mai, de Ziua Eroilor, după o perioadă de doi ani şi jumătate de renovări şi reorganizare a colecţiilor.