Întreprinzătorul român, sufocat de peste 300 de taxe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ţara parafiscalităţii

Întreprinzătorul român, sufocat de peste 300 de taxe

Eveniment 27 Februarie 2012 / 00:00 483 accesări

O SOLUŢIE SIMPLĂ Peste 300 de taxe plăteşte antreprenorul român, pentru „beneficiul” de a activa pe piaţa autohtonă. Culmea, doar 20 de taxe sunt fiscale, adică impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum şi contribuţii de asigurări sociale sau TVA. Restul de circa 280 sunt taxe parafiscale, aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activităţi ale firmelor. „Cele 280 de taxe consumă 220 de ore pe an din timpul plătitorilor. Ba mai mult, autorităţile care le percep sunt deosebit de ingenioase în a inventa noi impuneri de plată oamenilor de afaceri şi cetăţenilor. Numărul de ore pierdute de întreprinzători pentru plata taxelor plasează ţara noastră pe primul loc în UE şi printre fruntaşele lumii în topurile parafiscalităţii”, spun reprezentanţii firmei de consultanţă Golden Mind & Spirit (GMS), care propun statului şi o soluţie, pe cât de simplă, pe atât de eficace - înfiinţarea unui centru unic de plată a taxelor, în cadrul Fiscului, care să ofere posibilitatea achitării online a tuturor birurilor. „O soluţie curajoasă ar fi şi diminuarea drastică a numărului taxelor parafiscale, pentru a încuraja mediul privat să se dezvolte”, mai spun analiştii GMS.

DESIGN GREŞIT În prezent, pierderea de timp cu plata taxelor parafiscale evidenţiază toate hibele sistemului fiscal autohton, cu care România are pretenţia să atragă business, atât de la rezidenţi, cât şi de la străini. „În primul rând, procedurile de achitare se complică inutil, pentru că fiecare taxă în parte îşi are contul său, pe care mulţi funcţionari nici măcar nu-l cunosc. În al doilea rând, fiecare taxă trebuie plătită în alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghişeele autorităţilor perceptoare. Întreprinzătorul este nevoit astfel să parcurgă tot atâtea drumuri, în oraş, judeţ sau chiar în capitală, ca să se achita de obligaţii”, spun cei de la GMS. Iată şi un exemplu clar de design românesc greşit - programul „Rabla pentru tractoare” a rămas pe hârtie, pentru că solicitanţii din orice colţ al ţării ar fi trebuit să se deplaseze până la Bucureşti ca să se înscrie în program.

ORICE MIŞCARE SE TAXEAZĂ Calculele Golden Mind&Spirit mai arată că fiecare activitate antreprenorială din România este supusă unui număr de la 20 - 25 la 85 - 100 de avizări, în funcţie de complexitatea afacerii. Întreprinzătorii sunt obligaţi să plătească cel puţin tot atâtea taxe parafiscale. „Practic, fiecare mişcare din firmă este supusă autorizării şi, implicit, taxării parafiscale. Aici pot intra achiziţiile de utilaje, echipamente, instalaţii sau de servicii profesionale, acceptarea intrării pe anumite pieţe reglementate, înregistrarea ca operator în domeniul vizat ori chiar retragerea sau radierea din registre. În consecinţă, pentru cei care vor să supravieţuiască, singura soluţie rămâne evaziunea fiscală, după cum a semnalat chiar şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.



12