"Întreruperea tratamentului va compromite major starea lui Constantinescu"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spune medicul american ce l-a operat de cancer pe președintele CJC

"Întreruperea tratamentului va compromite major starea lui Constantinescu"

Eveniment 19 Iunie 2014 / 00:00 4834 accesări

Președintele CJC, Nicușor Daniel Constantinescu, este nevoit să ducă o bătălie pe două planuri. Pe de-o parte, se luptă cu o formă extrem de agresivă de cancer la prostată în SUA, pentru că nici clinicile din România și nici cele din Europa nu au specialiștii și tehnologia care să ofere șanse reale de reușită în tratarea acestei afecțiuni. Pe de altă parte, se luptă cu procurorii DNA din România, care, în ciuda documentelor medicale depuse de avocatul său, refuză să accepte evidența și insistă ca președintele CJC să întrerupă recuperarea post-operatorie și tratamentul extrem de complex care i-ar da o șansă la viață, pentru a se deplasa dincoace de ocean în scopul de a semna condica controlului judiciar.

MĂSURI ANTAGONICE PENTRU ACEEAȘI PERSOANĂ Ieri, avocatul Marius Mocanu a depus la Curtea de Apel București documente medicale, dar și fotografii în susținerea solicitării de ridicare a controlului judiciar impus în cazul lui Constantinescu sau măcar a prelungirii termenului până la care președintele CJC poate rămâne în SUA pentru a se trata și recupera după o operație complexă. El a subliniat că este ciudat faptul că două instanțe din România, care judecă în același timp două dosare pe numele lui Constantinescu, au tratat diferit măsurile judiciare adoptate în ce-l privește. „Acesta este paradoxul justiției, nu există practică unitară pentru spețe similare. Acum, Nicușor Constantinescu este cercetat în două dosare. Unul - al DNA București și celălalt - al DNA Constanța. S-a luat măsura controlului judiciar. Paradoxal este că într-un dosar prezintă un risc de sustragere de la urmărire și judecată și judecătorul a menținut control judiciar, iar în alt dosar, acest pericol nu există. Nu știu de ce se dau soluții diferite în situații asemănătoare“, a spus Mocanu. În ce privește solicitarea DNA de arestare a lui Constantinescu pe motiv că acesta nu s-a supus controlului judiciar revenind în țară până la 11 iunie - data-limită acceptată de instanță pentru deplasarea în SUA, avocatul a afirmat că aceasta nu poate fi una serioasă. „Legea impune ca persoanele care sunt sub control să respecte instituțiile de anchetă, însă în aceeași lege scrie că trebuie să se dispună controlul judiciar cu arest doar când obligațiile impuse nu au fost respectate cu rea-credință. Este greu de spus că a fost rea-credință a lui Nicușor Constantinescu. Nu se sustrage de la vreo judecată. Dânsul este asistat de avocat sau poate fi suplinit de avocat“, a declarat Mocanu.

PĂREREA SPECIALISTULUI Dovadă că președintele CJC nu poate reveni în țară după operația din State stă o scrisoare extrem de explicită a directorului de Chirurgie robotică, profesor asociat de urologie, oncologie și inginerie biomedicală în cadrul Spitalului „Johns Hopkins“ din Maryland, dr. Mohamad E. Allaf, medicul care îl tratează în SUA pe Constantinescu. În scrisoare, reputatul doctor face o radiografie a stării de sănătate a președintelui CJC și explică motivele pentru care nu se recomandă călătoria spre România, subliniind că o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a lui Nicușor Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate și poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa și a stadiului oncologic. Redăm alăturat, integral, traducerea legalizată a scrisorii oficiale a dr. Mohamad E. Allaf, depusă la dosar.

„Către cei interesați:

Am avut plăcerea să ofer îngrijire medicală domnului Nicușor Daniel Constantinescu aici, la Spitalul Johns Hopkins. După cum probabil știți deja, dânsul a fost diagnosticat cu cancer agresiv de prostată, care a fost avansat local și a invadat veziculele seminale pe lângă scorul 9 pe scara Gleason. După o discuție legată de riscuri, beneficii și alternative, dumnealui a suferit o prostatectomie radicală asistată robotic „Da Vinci“ cu limfadenectomie pelvină în data de 12 aprilie 2014. În timpul operației au fost scoase prostata, veziculele seminale și ganglionii limfatici pelvini. Rezultatul a confirmat o formă agresivă de cancer în cazul acestui pacient tânăr.

Inițial, pacientul s-a simțit bine, dar, din păcate, a suferit o pierdere anastomotică vezico-ureterală pe lângă un limfocel, necesitând amplasarea prelungită a două catetere. Cateterul urinar a fost scos în data de 15 mai, iar cateterul abdominal (limfocel) este încă montat, așteptându-se resorbirea lichidului limfatic. Așa cum era de așteptat, pacientul se confruntă în prezent cu incontinența urinară care este normală după prostatectomia radicală și poate avea o evoluție imprevizibilă a recuperării. Majoritatea bărbaților își vor recăpăta controlul urinar la 6 luni după operație, în vreme ce, în cazul altora, poate dura mai mult. Din păcate, câțiva pacienți nu-și vor recăpăta niciodată controlul urinar complet. Dl. Constantinescu a fost internat în spital pentru intervenția chirurgicală în aprilie și a fost internat din nou de două ori, necesitând introducerea drenei abdominale după ce tomografia computerizată a confirmat formarea unui limfocel, așa cum s-a arătat mai sus. De asemenea, dânsului i-au fost administrate antibiotice pentru o infecție și a necesitat îngrijire medicală intensivă perioperatorie. Cateterul abdominal a fost introdus în data de 3 mai 2014 și va fi scos când drenajul scade sub 50 ml la 24 de ore. În prezent, drenajul este de aproximativ 100 ml la 24 de ore.

Dată fiind patologia sa agresivă, se recomandă ca pacientul să fie supus radioterapiei. Din cauza faptului că are încă montat cateterul abdominal, programarea consultației la dr. Danny Song la secția de radioterapie oncologică a fost anulată, pentru că nu poate fi supus radioterapiei cât timp are cateterul montat. Se recomandă, de asemenea, ca dânsul să aștepte o perioadă înainte de radioterapie, pentru a se permite vindecarea țesuturilor înainte de expunerea la radiații. Ne așteptăm, de asemenea, ca dr. Song să recomande terapie de deprivare hormonală (castrare medicală) timp de 2 ani ca tratament suplimentar pentru cancerul său agresiv. De îndată ce se scoate cateterul, îl vom programa la o consultație la dr. Song pentru inițierea planurilor pentru radioterapie. Tratamentul pe bază de radiații este intensiv și va avea o durată de circa 6-8 săptămâni după scoaterea cateterului.

O întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a domnului Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate și poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa și a stadiului oncologic. Dacă aveți întrebări, vă rog să nu ezitați să mi le adresați.

Cu stimă,

Dr. Mohamad E. Allaf

Director Chirurgie robotică

Profesor asociat de urologie, oncologie și inginerie biomedicală

Spitalul Johns Hopkins“

În ciuda tuturor documentelor și argumentelor prezentate ieri instanței, Curtea de Apel București a decis menținerea controlului judiciar pentru Nicușor Constantinescu și nu a prelungit încuviințarea părăsirii țării până la 1 septembrie. În ce privește insinuările procurorilor privind faptul că președintele CJC ar încerca să se sustragă de la cercetarea penală, avocatul Marius Mocanu a declarat: „În niciun caz Nicușor Constantinescu nu încearcă să se sustragă, pentru că dânsul nu dorește altceva decât să se vindece de această formă de cancer foarte agresivă, într-un stadiu foarte avansat. Am depus la dosarul cauzei inclusiv fotografii care înfățișează starea medicală obiectivă fizică în care acesta se află şi care, din punctul nostru de vedere şi din punctul de vedere al medicului care îl tratează, face imposibilă deplasarea acestuia în România, iar orice întrerupere a tratamentului în acest moment nu ar face decât să reprezinte un risc major pentru sănătatea sa".

În pagina de Actualitate citiți traducerea legalizată a scrisorii oficiale a dr. Mohamad E. Allaf.



12