Într-o Sănătate săracă lipită, creşteri ale veniturilor medicilor!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
An electoral.... Reţete compensate fără programări pentru bolnavi cronici

Într-o Sănătate săracă lipită, creşteri ale veniturilor medicilor!?

Sănătate 16 Martie 2012 / 00:00 594 accesări

În an electoral, politicienii Coaliţiei de guvernământ vin cu o serie de măsuri care nu fac altceva decât să stârnească o serie de discuţii. În condiţiile în care Sănătatea este săracă lipită, bolnavii abia dacă au după ce bea apă în spitalele care mai au puţin şi se prăbuşesc peste ei, în condiţiile în care medicii pleacă pe capete din ţară, sătui de sărăcia sistemului şi de bătaia de joc la care sunt supuşi, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, anunţă creşteri ale veniturilor medicilor de familie. Şi asta după ce medicii de familie s-au plâns ani la rând că lucrează pe nimic şi că lipsa aparaturii de specialitate îi împiedică să stabilească diagnostice certe. Au ameninţat cu proteste, au strigat până nu au mai putut, au renunţat la semnarea contractelor cadru, au declanşat acţiuni de protest care au creat o mare vâlvă în sistem. După toate acestea, răspunsul autorităţilor centrale a fost unul cât se poate de sec: nu sunt bani, ţara se confruntă cu o mare criză. De altfel, chiar zilele trecute, şeful statului, Traian Băsescu, anunţa că România va mai avea de tras, urmând, cel puţin statistic, să reintre în recesiune. În mod paradoxal, pentru Sănătate, lucrurile par însă a intra pe un făgaş normal, chiar unul cât se poate de pozitiv. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a anunţat ieri o creştere a veniturilor medicilor de familie prin majorarea valorii punctului per capita. Şi pentru pacienţi vin veşti bune de la Ministerul Sănătăţii (MS), cei cu afecţiuni cronice putând să solicite medicilor de familie, oricând, deci fără programare, reţete compensate.

ANUNŢ! Bolnavii cronici vor beneficia de reţete compensate în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă solicită documentele medicale în afara orelor de programare, anunţă MS. În acest sens, Ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 - 2012 se află în dezbatere publică, pe pagina de web www.cnas.ro. “Până în prezent, pacienţii cronici care nu reuşeau să se prezinte în cabinetul medicului de familie la data programată şi care refuzau reprogramarea din diverse raţiuni erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensat. Am solicitat reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să modifice această prevedere astfel încât pacienţii cronici să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

MĂSURĂ ELECTORALĂ? Sunt voci din sistem care susţin că măsura este una pur electorală, având în vedere că până acum nimeni nu s-a gândit la pacienţii cu afecţiuni cronice. De ce tocmai acum? Aceşti bolnavi oare nu au existat, nu stăteau la rând să-şi ia reţetele pentru medicamentele compensate?, sunt întrebări care le adresează chiar medicii de familie celor din Minister. Sunt medici de familie care susţin că oricum ei nu-i lăsau pe bolnavii cronici să aştepte prea mult prescrierea reţetelor compensate, ei fiind o prioritate pe listele lor. Astfel că, în opinia unora, măsura este dată doar cu scopul de imagine şi că nimeni nu s-a gândit la amărâtul de pacient. Măsura va fi aplicată după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

LA FEL DE ELECTORALĂ… La fel de electorală şi... controversată este şi decizia, în această perioadă, a creşterii veniturilor medicilor de familie (!?). Demnitarul vrea să crească veniturile medicilor de familie prin majorarea cu aproximativ 15% a sumelor acordate pentru fiecare persoană înscrisă pe lista acestora, în acest sens având discuţii cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În prezent, valoarea punctului per capita acordat medicilor de familie este de doar 3%.



12