Introducerea scannerelor corporale în aeroporturi, amânată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Introducerea scannerelor corporale în aeroporturi, amânată

Monden 22 Ianuarie 2010 / 00:00 294 accesări

● Efecte asupra sănătăţii ● Motivând că sunt necesare discuţii suplimentare în cadrul UE pe tema acestei tehnologii controversate, miniştrii europeni ai Afacerilor Interne au amânat, joi, luarea unei decizii privind instalarea de scannere corporale în aeroporturi. Este aşteptat cu mare interes raportul Comisiei Europene privind eficienţa, efectele asupra sănătăţii ale acestor scannere şi problemele de respectare a intimităţii pe care le ridică. Numai după o dezbatere publică, se va lua o decizie, anunţ dat publicităţii în prezenţa secretarului american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, care efectuează o vizită pentru a pleda în favoarea acestei tehnologii. Oficialul american a insistat asupra urgenţei consolidării a securităţii aeriene în lume, după tentativa de atentat, în ziua de Crăciun, împotriva unui avion ce zbura pe ruta Amsterdam-Detroit. Autorul atentatului eşuat, un nigerian, purta asupra sa materiale explozibile nedescoperite în timpul controalelor. Autorităţile europene nu se opun scanerelor corporale, dar cer obligaţia distrugerii imaginilor şi doresc ca aceste controale să se efectueze în mod voluntar. Preşedinţia spaniolă a UE caută o poziţie comună a statelor europene.

● Erori în sistem ● Directorul serviciilor de informaţii din SUA a recunoscut existenţa unor erori în gestionarea situaţiei tentativei de atentat din ziua de Crăciun, dar comentariile sale privind nefolosirea unei echipe speciale de interogatori federali par să arate că şi el a greşit. Dennis Blair a ridicat noi semne de întrebare, miercuri, în faţa unei comisii a Senatului american, cu privire la cât de pregătită este administraţia de la Washington să reacţioneze în timp scurt în faţa atacurilor teroriste. Acesta a sugerat că echipa de interogatori pentru deţinuţi de maximă importanţă ar fi trebuit să îl interogheze pe suspectul nigerian în cazul atentatului eşuat înainte de luarea oricărei decizii cu privire la judecarea lui în sistemul judiciar civil. Ulterior, a încercat să clarifice aceste afirmaţii şi a precizat că echipa respectivă nu este încă pe deplin operaţională, ceea ce înseamnă că nu reprezenta o opţiune disponibilă pentru interogatoriu în momentul în care nigerianul suspectat era în arest. Echipa alcătuită din interogatori experimentaţi din agenţiile de informaţii, este gestionată de FBI, aceeaşi agenţie care l-a interogat pe suspectul Umar Faruk Abdulmutallab în orele scurse după arestarea sa la bordul unui avion de pasageri ce efectua cursa Amsterdam-Detroit.

● O nouă alarmă ● Un avion care decolase de la New York cu destinaţia Louiseville în statul Kentucky, a fost deviat, joi, din cauza unei alerte cu bombă, spre Philadelphia, unde a aterizat, un pasager fiind arestat. Potrivit unor surse citate de CBS, avionul a fost redirecţionat după ce un pasager a provocat declanşarea unei alerte cu bombă. La bordul avionului aparţinând companiei Chautauqua Airlines se aflau 50 de pasageri.



12