Mai multe şosele şi linii de cale ferată au fost afectate de alunecările de teren şi inundaţiile provocate de ploile puternice însoţite de grindină înregistrate duminică seara în vestul Elveţiei, iar circa 20 de persoane au fost evacuate. Până în prezent, cantoanele Vaud şi Fribourg din vestul Elveţiei au fost ocolite de inundaţiile istorice ce afectează Europa Centrală. Râul Merine a ieşit din matcă, provocând inundaţii în oraşul Moudon. Numeroase drumuri au devenit impracticabile, ca urmare a alunecărilor de teren. Şoseaua care face legătura între Berna şi Lausanne a fost blocată mai multe ore, au anunţat autorităţile. Linia de cale ferată dintre Moudon şi Lucens a fost şi ea avariată şi va rămâne închisă câteva zile. Circa 140 de salvatori, poliţişti şi agenţi de protecţie civilă au fost trimişi în cantonul Vaud, pentru a face faţă inundaţiilor.
SATE EVACUATE Creşterea istorică a apelor Elbei continua să ameninţe, ieri, nordul Germaniei, unde în cursul nopţii de duminică spre luni, un dig a cedat în landul Saxonia Anhalt, determinând evacuarea câtorva sute de oameni. Presiunea apei a spart un dig din apropierea satului Fischbeck, iar autorităţile au ordonat evacuarea celor 400-500 de locuitori dar şi a trei sate învecinate. Din cauza ruperii aceluiaşi dig, un pod de cale ferată a fost închis, obligând trenurile care fac legătura între Berlin şi Koln sau Frankfurt să meargă pe alt traseu. În schimb, puţin mai la sud, la Magdeburg, capitala landului, Elba începe să se retragă. Duminică autorităţile au ordonat evacuarea a 23.500 de persoane din Magdeburg şi împrejurimi, iar acestea încă nu sunt autorizate să se întoarcă acasă. La rândul lor, autorităţile din landurile Brandenburg şi Saxonia Inferioară aşteaptă o creştere-record a nivelului Elbei. Duminică, apele fluviului ajunseseră la 7,85 metri la Wittenberge, în Brandenburg, cu 50 de centimetri mai mult decât la inundaţiile din 2002, în această regiune rurală şi slab populată.
DUNĂREA ÎN SCĂDERE Apele Dunării au început să scadă, ieri, la Budapesta, după ce au atins un vârf de 8,91 metri în cursul nopţii de duminică spre luni. Dimineaţa, la ora 04.00 GMT, nivelul era de 8,89 metri, scăzând la 8,88 două ore mai târziu, iar digurile rezistă. Premierul Viktor Orban a salutat faptul că, în urma inundaţiilor, în ţară nu s-au înregistrat morţi sau răniţi şi a afirmat că de miercuri, Budapesta nu va mai fi în pericol, dar starea de urgenţă se va menţine, deoarece şi retragerea apelor poate crea probleme.
Inundaţiile din vestul Cehiei au provocat daune de aproximativ 78 de milioane de euro în agricultură. Suma nu include mijloacele necesare pentru reabilitarea terenurilor şi a clădirilor inundate. Valoarea daunelor este mai mică decât cea înregistrată după inundaţiile din 2002. Potrivit Ministerului ceh al Agriculturii, au fost inundate 55.553 de hectare de terenuri agricole, dintre care 32.400 de hectare de teren arabil.