Inundaţiile din Australia, atribuite fenomenului climatic La Nina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Inundaţiile din Australia, atribuite fenomenului climatic La Nina

Monden 07 Ianuarie 2011 / 00:00 841 accesări

Inundaţiile fără precedent din Queensland, în nord-estul Australiei, care afectează peste 200.000 de persoane, au fost atribuite de serviciile de meteorologie australiene, fenomenului climatic La Nina. Reapărut, în luna iulie, în Pacific, La Nina este asociat unor condiţii meteorologice extreme, a adus în Queensland cel mai bogat an în precipitaţii, de când se înregistrează asemenea date. În total, aproximativ 40 de oraşe sunt afectate de inundaţii, pe o suprafaţă la fel de mare ca teritoriul Franţei şi Germaniei la un loc.

Numeroase cursuri de apă din regiune au atins niveluri record. Pagubele produse infrastructurilor şi bunurilor, dar şi costurile economice cu pierderea recoltelor şi întârzierea producţiei în mine ar urma să se ridice la câteva miliarde de dolari australieni. Ploi torenţiale s-au abătut, în preajma Crăciunului, pe un sol deja saturat de apă, antrenând revărsări de cursuri de apă, lucru care a condus la inundarea a mii de kilometri pătraţi de terenuri agricole şi unor mine de cărbune, potrivit raportului.

Spre deosebire de El Nino, La Nina se caracterizează printr-o creştere a temperaturii la suprafaţa mării, la nivelul sectoarelor cetral şi estic ale Pacificului. Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), fenomenul este însoţit, în general, de ploi puternice în Indonezia, Malaysia şi Australia, perioade de secetă în America de Sud, furtuni în regiunea tropicală a Atlanticului, valuri de frig în America de Nord şi ploi în sud-estul Africii. OMM a anunţat, în luna octombrie, că La Nina, care a reapărut în iulie, era bine instalată şi urma să dureze încă şase luni, anunţând musoni mai intenşi şi mai multe uragane.

Pe de altă parte, municipalitatea unui oraş australian devastat de inundaţii a anunţat, ieri, că refuză să mai ajute locuitorii total iresponsabili, care expun echipele de intervenţie la atacurile şerpilor refuzând să-şi părăsească locuinţele. Brad Carter, primarul din Rockhampton, un oraş rural şi minier din nord-estul Australiei, a explicat că mai multe familii cu copii refuză să îşi părăsească locuinţele inundate din acest oraş şi că echipele de intervenţie îşi asumă riscuri livrându-le alimente cu barca şi traversând apele pline de şerpi. Din cauza inundaţiilor, reptilele şi-au părăsit habitatul tradiţional. Echipele de intervenţie au vizitat circa 2.000 de case, considerând de neconceput că oamenii nu sunt la curent cu riscurile la care se expun, prin refuzul de a evacua zona. Serviciile de intervenţie au avertizat locuitorii cu privire la crocodili şi şerpi veninoşi, care caută locuri uscate, în copaci sau în case.

Taguri articol


12