Vă prezentăm astăzi o rețetă cu portocale ușor de realizat și care vă va încânta cu siguranță. Rețeta de dulceață de portocale bucăți face parte din ”Carte de bucătărie - 1501 feluri de mâncări”, publicată în 1935, cu o prefață de Constantin Bacalbașa. Pentru dulceața de portocale aveți nevoie de cinci fructe bine coapte, care se țin câteva ore în apă rece, apoi se răzuiesc de coajă și se pun la fiert până de înmoaie bine. Se scot fructele și se lasă la răcit, apoi se taie în bucăți pe o farfurie, ca să nu se piardă zeama, se curăță de sâmburi și de coaja tare care rămâne pe portocale. Se pisează 1 kilogram de zahăr și se așază într-un vas fructele și zahărul, se adaugă zeama ce a curs din portocale, se mai pune o lingură de apă, apoi se pune la fiert. Se fierbe la foc mic până se topește zahărul, apoi se pune pe foc mai iute, se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, iar când se îngroașă, se pune în borcane.