Bucătăria tradițională românească este recunoscută și apreciată pentru mâncărurile alese și foarte gustoase. Masa nu ar fi completă fără o plăcintă tradițională cu brânză, așa că astăzi vă prezentăm o rețetă ardelenească foarte apreciată și mai ales, foarte gustoasă. Pentru a o pregăti, aveți nevoie de 1 kg de făină, 4 gălbenușuri, o linguriță de sare, iaurt, drojdie și untură cât o nucă, iar pentru umplutura de brânză - aproximativ un kg de brânză frământată și 4 albușuri. Ingredientele pentru aluat se amestecă și se adaugă iaurt, până când compoziția nu este nici prea moale, nici foarte tare. Aluatul se întinde, se unge cu untură topită şi se presară deasupra făină. Se împătureşte în patru, în formă de plic, după care se lasă să stea 15 minute. Această operaţiune se repetă de trei ori. După ce se lasă la crescut, aluatul se întinde din nou, iar peste jumătate din foaie se pun grămăjoare de brânză amestecată cu albuşurile bătute spumă. Cealaltă jumătate de foaie se pune peste partea cu grămăjoarele de brânză, după care se taie cu pintenul, în formă de pătrat, şi se apasă bine marginile, astfel încât să nu curgă compoziţia. Se pune tigaia pe foc, se adaugă ulei, aproximativ 1 litru, iar bucăţile de plăcinte se prăjesc în uleiul încins. Este esenţial ca în tigaie să fie suficient ulei, altfel plăcinta nu va creşte aşa cum trebuie şi nu va fi fragedă.