Învăţământul confesional ar trebui finanţat la fel precum cel de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Învăţământul confesional ar trebui finanţat la fel precum cel de stat

Social 18 Octombrie 2014 / 00:00 627 accesări

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Universitatea Baptistă "Emanuel" din Oradea, că e convins că de anul viitor statul va finanţa în mod egal învăţământul privat şi cel confesional, întrucât finanţarea vine de la toţi părinţii şi "ideea de credinţă este extrem de importantă" în educaţie. Pastorul Paul Negruţ i-a mulţumit premierului Victor Ponta pentru autonomia de care beneficiază universităţile din România, de stat sau private. "Dincolo de autonomie, tratamentul egal este cel de-al doilea principiu care ajută la dezvoltarea acestor forme de educaţie şi, când spun tratament egal, mă refer inclusiv la ceea ce statul român a promis şi nu a realizat în totalitate, e vorba de acel principiu al finanţării. Vorbesc deja de şcolile primare, gimnaziale, pentru că finanţarea urmează elevul şi am avut o discuţie cu foarte mulţi reprezentanţi ai mediului şcolar privat sau confesional şi sunt absolut convins că, începând cu anul 2015, întâi cu segmentul şcolilor primare, clasele I-IV, după aceea, în funcţie de posibilităţile bugetare, continuând cu gimnaziul, liceul şi universitatea, vom aplica corect principiul finanţării care urmează elevul, pentru că până la urmă finanţarea de unde vine - din impozitele şi taxele pe care toţi părinţii, indiferent dacă au copilul la o şcoală publică sau confesională, le plătesc", le-a spus premierul Victor Ponta profesorilor şi studenţilor Universităţii Baptiste "Emanuel".

El a lăudat, de asemenea, şcolile confesionale pentru rezultatele bune ale elevilor acestora la Bacalaureat şi la testările naţionale, afirmând că elevii acestora şi cei ai liceelor militare au avut cele mai bune rezultate. "Poate că un pic mai multă disciplină şi un pic mai mult suflet pus explică aceste performanţe. Ideea de credinţă este extrem de importantă în procesul de educaţie. Mă refer la toţi cei care cred în Dumnezeu. Cred că România este ţara tuturor celor care cred în ceva. Nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru că este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal. Atât timp cât credem în Dumnezeu, înseamnă că suntem oameni mai buni", a afirmat Ponta.

După ce şi-a încheiat discursul, el a fost rechemat la microfon de preşedintele Universităţii, Paul Negruţ, pentru a vorbi şi în calitate de candidat la Preşedinţia României, despre revizuirea Constituţiei. Premierul a precizat însă că răspunde "în calitate de român şi de om care crede în Dumnezeu" şi a spus că îşi doreşte ca rolul cultelor să fie definit în Constituţie.

Taguri articol


12