Învățământul românesc, de 8 plus! Probleme la școlile doctorale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Educației, Adrian Curaj:

Învățământul românesc, de 8 plus! Probleme la școlile doctorale?

Educație 11 Ianuarie 2016 / 17:27 828 accesări

Ministrul Educației, Adrian Curaj a precizat că vor fi făcute recomandări ca demnitarii, pe perioada mandatului, să se abțină să își susțină doctoratul sau să se înscrie la doctorat.

Ministrul Educației, Adrian Curaj a precizat că vor fi făcute recomandări ca demnitarii, pe perioada mandatului, să se abțină să își susțină doctoratul sau să se înscrie la doctorat.

Învățământul din România trece prin schimbări și reforme importante în ultimii ani, și deși se vorbește din nou despre necesitatea unei noi legi a educației, în viziunea ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, nu este deloc oportună o nouă lege. ”Pe parcursul mandatului meu, legea educației este legea 1/2011. Sunt și situații în care va trebui să avem intervenții foarte focalizate pentru a definitiva cadrul normativ necesar pentru doctorate și pentru etică. Va trebui umblat și la legea educației, dar o vom face foarte punctual, neafectând alte zone, foarte chirurgical, astfel încât să răspundem unei nevoi”, a declarat Curaj, într-o emisiune la Digi24. Oficialul a notat învățământul din România cu nota 8 plus, precizând că există zone de 10 şi de 11.

TREBUIE FĂCUTE MODIFICĂRI Cu toate acestea, ministrul Curaj a precizat că există câteva chestiuni în legea educației care trebuie îmbunătățite, așa că 4 articole din lege legate de atribuirea titlului de doctor vor fi modificate. ”Sunt patru articole din lege care vor fi schimbate - cele care punctau responsabilitățile asociate validării și atribuirii titlului de doctor. Vor fi modificări punctuale și nu pe alte subiecte. Aceste modificări nu le-aș fi făcut dacă nu erau strict necesare și dacă nu ar fi fost cerute de o situație extrem de neplăcută legată de încrederea în doctoratul din România”, a declarat ministrul. În ultimii ani, scandalurile legate de doctoratele suspectate de plagiat ale unor politicieni importanți au lovit în imaginea școlii doctorale românești. Curaj a făcut referire și la raportul unei comisii ministeriale legat de acuzațiile de plagiat, care și-a încheiat activitatea și care face o serie de recomandări. ”La venirea mea (ca ministru - n.r.) am numit o comisie care mă va ajuta să decid asupra structurării cadrului instituțional și normativ astfel încât problema plagiatului, problema eticii în cercetare să fie abordată potrivit. Vreau să anunț că, sunt bucuros, comisia și-a încheiat activitatea. Are un raport foarte bun, excelent, prin care îmi recomandă transformările legislative necesare pentru a seta cadrul instituțional potrivit astfel încât subiectul de acum să devină un subiect care va genera procesul de transformare de analiză al tuturor cazurilor legate de etică și integritate”, a explicat ministrul.

RECOMANDĂRI PENTRU DEMNITARII CARE VOR DOCTORATE El a punctat că în cadrul instituțional și normativ stabilit, vor fi tratate toate situațiile independent de poziția celor care au doctorat și vor fi făcute recomandări ca demnitarii, pe perioada mandatului, să se abțină să își susțină doctoratul sau să se înscrie la doctorat. ”Am introdus în contractul instituțional de finanțare a universităților din România obligativitatea ca până la sfârșitul semestrului I să își evalueze școlile doctorale, să facă o prezentare a raportului în Senat, iar raportul să fie apoi făcut public. Instituțiile de învățământ superior din România nu sunt instituții de mâna a doua, sunt instituții respectabile, puternice și au forța să se pronunțe potrivit pentru că ține de vizibilitatea lor internațională și de poziția și prestigiul pe care îl au”, a spus ministrul.



12