Învăţămîntul postliceal, în cădere liberă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Învăţămîntul postliceal, în cădere liberă

Aproape 11.000 de elevi, din care 172 constănţeni, riscă să nu-şi poată încheia cursurile deoarece şcolile postliceale nu vor mai fi plătite de la bugetul de stat
Social 01 Noiembrie 2007 / 00:00 780 accesări

Elevii înscrişi la cursurile postliceale în anul şcolar 2007/2008 riscă să nu-şi finalizeze studiile, deoarece Parlamentul a respins Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care înfiinţa şcoala postliceală plătită de la bugetul de stat. Consilierul ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu, a declarat ieri: „Ordonanţa de Urgenţă a funcţionat pînă cînd Senatul a decis că nu este cazul să o adopte, dar nu se ştie ce se va întîmpla de acum încolo”. Reprezentantul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a precizat că cei care au intrat pe admiterea organizată de minister „sînt buni intraţi” pe finanţarea de la stat, însă nu se ştie dacă vor termina. „Problema este de acum încolo, finanţarea care s-a făcut pînă acum rămîne valabilă, nu sînt anulate aceste locuri sau examenele organizate, însă trebuie găsită o soluţie prin care să se continue programul de finanţare a acestor locuri”, a mai spus Suciu.

În ţară, în această situaţie se află aproape 11.000 de elevi, iar la Constanţa, 172 de elevi, dintre care 45 de la şcolile de maiştri. „Pînă acum, ni s-a cerut doar situaţia planului de şcolarizare. Cînd Ministerul Educaţiei va găsi soluţia acestei probleme, vom şti şi noi cum stau lucrurile. Nu credem însă că se va ajunge în situaţia ca elevii să nu-şi poată încheia cursurile”, a declarat consilierul de imagine al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Anamaria Burada. MECT promite că cei 11.000 de cursanţi nu vor fi lăsaţi de izbelişte şi că, cel mai probabil, se va elabora un nou act normativ care să reglementeze situaţia. Înfiinţarea învăţămîntului postliceal finanţat de la stat a fost una dintre primele iniţiative ale ministrului Cristian Adomniţei. Cifra de şcolarizare urma să fie stabilită anual prin HG, la propunerea MECT. Astfel, ministerul a decis că este nevoie de 11.000 de locuri, suma necesară finanţării acestora fiind de 24.610 mii lei. Pînă la adoptarea acestei ordonanţe, legea învăţămîntului prevedea că şcolarizarea în cadrul acestui tip de învăţămînt este finanţată doar de solicitanţi, persoane fizice sau juridice, prin contract încheiat cu unitatea de învăţămînt care asigură şcolarizarea. În baza ordonanţei, MECT a organizat nu doar una, ci două sesiuni de admitere pentru învăţămîntul postliceal, prima în perioada 10 - 14 septembrie, iar a doua, o sesiune specială, între 15 şi 19 octombrie. Un număr de 10.700 de locuri din învăţămîntul postliceal au fost ocupate, acestea urmînd să fie finanţate de MECT, prin bugetele locale, prin sume alocate inspectoratelor şcolare de la bugetul de stat. MECT a propus un număr de 59 de calificări profesionale în domeniile mecanică, mecatronică şi informatică, electronică, energetică, construcţii instalaţii, arhitectură şi sistematizare, transporturi, industria lemnului, agricol şi alimentar, silvicultură şi protecţia mediului, servicii, turism, textile-pielărie, procesare imagine şi text, economic, sănătate şi asistenţă pedagogică. Învăţămîntul postliceal are o durată între un an şi trei ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de nivelul de pregătire anterior al elevilor.



12