Învăţătoare surprinse îndesând cadouri în portbagajul maşinii...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa, nimeni nu reclamă şpaga din şcoli Şi totuşi...

Învăţătoare surprinse îndesând cadouri în portbagajul maşinii...

Eveniment 22 Ianuarie 2014 / 00:00 5245 accesări

Se strâng bani în unităţile de învăţământ de când lumea şi pământul! Problema este că prea puţini dintre noi au avut curajul de a spune lucrurilor pe nume şi a sesiza autorităţile competente atunci când se încalcă legea. Nu o dată am oferit, fiecare la rândul nostru, o floare sau o cutie de bomboane unui cadru didactic care ne-a ajutat în actul educaţional! Poate atenţia a fost dată în schimbul generozităţii unui dascăl care şi-a câştigat în timp respectul prin atitudinea faţă de elevi şi părinţi, în ciuda banilor prea puţini care susţin Educaţia! Însă asta nu se întâmplă de fiecare dată! Sunt cadre didactice care au ajuns să ceară de la obraz părinţilor cadouri cu ocazia sărbătorilor şi un exemplu mai mult decât elocvent este cel al învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 din Capitală, care a iscat un adevărat scandal în învăţământul românesc!

DASCĂLI CU PRETENŢII EXAGERATE Nici la Constanţa nu lipsesc cadrele didactice care primesc sacoşe ce conţin cadouri din partea părinţilor. Dezvăluirea a făcut-o însuşi inspectorul general şcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Răducu Popescu, în şedinţa de ieri cu directorii de unităţi şcolare. El a povestit o întâmplare care s-a petrecut de Anul Nou, pe când se plimba prin oraş cu maşina. „Mi-era greu să trec cu maşina pe anumite străzi când nişte învăţătoare nu reuşeau să îndese sacoşele în portbagajul maşinilor şi pe locurile din spate. N-am vrut să fac poze, dar totul se petrecea în faţa mea. S-au uitat la mine, nu m-au recunoscut şi n-au recunoscut nici maşina instituţiei”, a povestit prof. Popescu. El a admis că şi în Constanţa sunt învăţătoare care au pretenţii exagerate din partea asociaţiilor de părinţi şi a atras atenţia directorilor că trebuie să ia măsuri împotriva profesorilor care au alte interese decât cele ce ţin de actul educaţional. „Vă rugăm să faceţi tot ce puteţi, astfel încât cei ce sunt preocupaţi de ciubucuri, şpăgi, care au alte interese personale şi de grup restrâns să fie înlăturaţi din catedră, din sistem şi să-i îndrumăm către orice altă meserie pe care şi-ar dori să o practice”, i-a îndemnat inspectorul general pe şefii instituţiilor de învăţământ prezenţi la întâlnire. Prof. Popescu a recunoscut că au fost situaţii în care a aflat punctual că în unele şcoli se strâng fonduri, însă fără a avea vreo dovadă în acest sens. „Nu ne putem baza pe aceste declaraţii, deocamdată nu s-au înregistrat plângeri, dar nu este exclus ca în perioada următoare să apară în şcoli situaţii însoţite de dovezi”, a adăugat prof. Popescu, care a promis că, dacă vor fi semnalate probleme şi la Constanţa, va proceda precum la cele două sesiuni de Bac din vară (profesorii şpăgari care au fost excluşi din învăţământ), iar vinovaţii vor plăti. Totodată, le-a recomandat dascălilor să trateze egal copiii, nu în funcţie de situaţia financiară a părinţilor. Iar dacă vor întâlni părinţi care vor dori note mari în schimbul unor sume de bani, să reclame situaţia la ISJ fără nicio teamă. Ei vor avea tot sprijinul instituţiei.

Dezvăluiri?!

Şedinţa cu directorii a fost presărată cu numeroase dezvăluiri din învăţământul constănţean. O altă remarcă a inspectorului general şcolar a fost că în educaţia constănţeană există şi dascăli care nu sunt în cea mai bună formă psihică. Un lucru cum nu se poate mai adevărat! Însă, pentru că ei vin cu adeverinţe eliberate de medic, care spun că sunt apţi de muncă, ISJ nu le poate interzice să-şi desfăşoare activitatea. Totodată, prof. Popescu a admis că în şcolile din municipiul Constanţa şi din judeţ poate intra oricine şi oricând, pentru că elevul de serviciu nu-şi face treaba. „Când nu sunteţi în şcoală, aveţi director adjunct, când nu este nici el, atunci stabiliţi clar regulile”, a recomandat inspectorul general.



12