Învăţătoarea şpăgară, eliminată din sistem

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fondul clasei, interzis prin lege? „Decizia este legală, corectă”

Învăţătoarea şpăgară, eliminată din sistem

Eveniment 11 Ianuarie 2014 / 00:00 955 accesări

Scandalul de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti s-a încheiat. Ce se va întâmpla după tragerea cortinei peste acest episod penibil? Potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, ar trebui să ne aşteptăm la un nou spectacol. „În ultima săptămână, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a primit informaţii despre mai multe cazuri similare. De exemplu, o a doua anchetă va fi declanşată aproape similar, dar pe o altă şcoală“, a afirmat el. Potrivit vocii oficiale a MEN, decizia luată la Şcoala nr. 10 din Capitală, de desfacere a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, este legală şi corectă: „Când ai astfel de cazuri, când nu respecţi nu doar profesia, dar nici legea, nu poţi să ai decât o soluţie: desfacerea contractului. (...) Cred că decizia e legală, corectă şi e dreptul fiecăruia să conteste, iar instanţa va hotărî“. Ministrul Educaţiei a mai spus că este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Şcoala nr. 10. Pricopie a adăugat că persoanele cărora li se desface contractul de muncă ar trebui să nu se mai poată întoarce în sistem. „Nicăieri în lege nu este precizat faptul că o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă nu poate să revină în sistem parcurgând procedura obişnuită: concurs de titularizare şi aşa mai departe. Aceasta este prima temă pe care am dat-o Departamentului Juridic din MEN, să formuleze text de lege pe care să îl prezentăm în Parlament: persoanele cărora li s-a desfăcut contractul de muncă nu mai pot reveni în învăţământ“, a declarat Pricopie, adăugând: „dacă nu facem acest lucru, ne vom trezi peste un anumit interval de timp cu aceşti oameni înapoi în sistem“.

„O RUŞINE PENTRU SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT ROMÂNESC“ Şi sindicaliştii sunt în asentimentul ministrului. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” (FSE) consideră că decizia de sancţionare a învăţătoarei Dana Blându este corectă. FSLI se delimitează de astfel de practici care sunt „o ruşine pentru sistemul de învăţământ românesc“. „Asemenea persoane, care îşi vând demnitatea şi onoarea pentru diverse sume de bani, nu fac cinste profesiei de dascăl, nu îşi au locul în sistemul educaţional şi împotriva lor trebuie adoptate măsuri aspre de sancţionare“, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. FSLI consideră că astfel de practici, precum „încurajarea constituirii „fondului clasei”, atât de mult hulit, prin toate mijloacele de comunicare, de părinţi, de factorii de decizie din învăţământ şi de întreaga clasă politică, îşi au rădăcinile în subfinanţarea cronică, în ultimii 24 de ani, a învăţământului românesc de stat“.

ÎNVĂŢĂMÂNTUL ESTE GRATUIT PRIN CONSTITUŢIE Nici FSE nu susţine un cadru didactic care cere bani sau alte foloase de la părinţi. Liderul FSE, Marius Nistor, a declarat că FSE cere eliminarea definitivă a fondului clasei, susţinând că statul trebuie să asigure materialele necesare actului educaţional, iar când autorităţile vor înţelege acest lucru şi vor acţiona în consecinţă, o mare parte din aşa-zisa corupţie mult hulită din sistem va dispărea. „Învăţământul este departe de a fi un serviciu gratuit pentru populaţie. Atât timp cât se dă posibilitatea părinţilor, chiar şi la nivel declarativ, de a strânge fonduri pentru clasă sau şcoală, din învăţământ nu vor fi eliminate aceste practici. Părinţii şi elevii trebuie să înţeleagă că învăţământul este gratuit prin Constituţie“, a spus preşedinte FSE „Spiru Haret“, Marius Nistor, citat într-un comunicat de presă remis, vineri, presei. Nistor a precizat că de la lucrurile absolut necesare în şcoală, cum sunt creta, buretele, hârtia igienică şi dezinfectanţii, până la manualele şcolare, mobilier şi draperii, toate trebuie achiziţionate din fondurile statului. „În momentul în care fiecare dintre noi va înţelege acest lucru şi va acţiona în consecinţă, o mare parte din aşa-zisa corupţie mult hulită din sistem va dispărea“, a precizat Marius Nistor. Liderul FSE „Spiru Haret“ a adăugat că salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivaţia pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinţilor sau a altor factori externi. FSE consideră că trebuie adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităţilor de învăţământ în vederea elaborării regulamentelor interne.

Reamintim că, vineri, Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" a decis desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându. ISMB s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, care a cerut părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii. Cercetările inspectoratului în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din şcoală a fost liber în vacanţa de sărbători, iar angajaţii nu puteau fi chemaţi la serviciu din concediu, conform legii. Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându. Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie. Anchetatorii fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite. Poliţiştii Secţiei 6 vor audia aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că cerea bani de cadouri de la părinţi, potrivit unor surse din Poliţie. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început joi, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil. Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându. Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cerea bani pentru cadourile de sărbători.



12