În ţară, zilnic, sute de persoane muşcate de căpuşe ajung la spitale pentru a cere ajutorul cadrelor medicale. Specialiştii susţin că este o situaţie fără precedent şi că numărul persoanelor care se prezintă la spital este cu mult mai mare comparativ cu anii trecuţi. Numai la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, într-o singură gardă s-au prezentat 234 de persoane muşcate de căpuşe, au anunţat reprezentanţi ai institutului. De asemenea, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Boli Tropicale „Victor Babeş”, în aceeaşi perioadă, s-au prezentat 138 de persoane cu înţepături de căpuşe. Cele mai multe au fost înregistrate în perioada 30 aprilie - 1 mai, respectiv 96 de cazuri, a declarat directorul medical al spitalului, dr. Simin Florescu. Şi la Constanţa, potrivit managerului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dr. Stela Halichidis, sunt din ce în ce mai multe persoane, copii, bătrâni, dar şi tineri, care cer ajutorul medicilor după ce au fost înţepaţi sau muşcaţi de căpuşe. „Am avut chiar şi 47, 67 de muşcaţi de căpuşe pe zi, în condiţiile în care, noi, într-o singură gardă, avem aprox. o sută de prezentări”, a explicat managerul. Ea a adăugat că este un aflux de pacienţi şi că au fost situaţii „când nu s-a făcut faţă, existând un singur medic de gardă”. „Oamenii încep să fie nemulţumiţi că sunt nevoiţi să aştepte prea mult, dar trebuie să înţeleagă că noi nu suntem serviciu de urgenţă. Mai mult decât atât, există un singur medic de gardă”, a declarat managerul.
CĂPUŞA TREBUIE SCOASĂ LA UN SERVICIU DE CHIRURGIE Dr. Halichidis le explică oamenilor că trebuie să se adreseze, mai întâi, unui serviciu de chirurgie - dacă au fost muşcaţi de căpuşe - dotat cu cele necesare pentru scoaterea lor. „Ei au instrumentarul necesar, instrumentar pe care noi nu-l folosim în serviciul de boli infecţioase”, adaugă managerul.
ÎN CAZUL CONSTĂNŢENILOR, EI TREBUIE SĂ SE ADRESEZE MAI ÎNTÂI UNITĂŢII DE PRIMIRE A URGENŢELOR DIN CADRUL SPITALULUI CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ (SCJU), DUPĂ CARE SĂ SE ADRESEZE SCBI, LOC DE UNDE POT PRIMI, DACĂ ESTE CAZUL, TRATAMENTELE NECESARE, DAR ŞI RECOMANDĂRI.
„N-am ştiut că trebuie să ajung la Judeţean, am venit aici pentru că am aflat că trebuie să i se facă un tratament”, a spus mama unui copil de trei ani care a fost muşcat de o căpuşă, ieri, în timp ce se juca. Un alt pacient a ajuns la spital, spune managerul, chiar şi cu şase muşcături de căpuşe.
CE BOLI SE POT TRANSMITE Dr. Halichidis a explicat că dacă o căpuşă este infectată ea poate transmite, printre altele, fie febra butonoasă, fie boala Lyme. „Nu neapărat apar reacţii imediate”, spune medicul director. Cum diagnosticul bolii Lyme se stabileşte extrem de dificil, nu doar în ţară, această situaţie fiind întâlnită şi în străinătate, se impun o serie de investigaţii. Pe lângă manifestările locale ce pot apărea, în literatura de specialitate se menţionează, rar, paralizia. La rândul său, dr. Loti Popescu, master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, totodată şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, susţine că “o parte din căpuşe nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate gazdei”, aşa că oamenii nu trebuie să intre în panică dacă au fost muşcaţi de căpuşe, dar nici să ignore un consult medical.
PREVENŢIE, DEZINSECŢIE Ca şi măsuri de prevenţie, dr. Loti Popescu recomandă aplicarea unui spray special împotriva insectelor. „Astfel de sprayuri se găsesc în farmacii, dar trebuie folosite conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degrabă pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele. Sprayurile trebuie utilizate cu grijă în cazul copiilor (iar concentraţiile substanţelor active trebuie să fie relativ scăzute)”, spune dr. Popescu. Nu se recomandă pulverizarea lor pe mâinile copiilor (adesea copiii introduc mâna în gură şi de aceea există riscul de a se intoxica cu anumite substanţe). De asemenea, tot la capitolul măsuri de prevenţie medicul subliniază: purtarea mănuşilor de menaj sau a altor mănuşi speciale în cazul în care se manipulează animale sau păsări ce pot fi infectate; curăţarea permanentă a habitatului: tăierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, îndepărtarea eventualelor plante care pot atrage căpuşele; evitarea zonelor cu cazuri cunoscute şi raportate cu muşcături de căpuşe sau de boli transmise de acestea. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Constanţa au anunţat că lucrările de dezinsecţie au început încă din luna martie, şi continuă. „Se folosesc substanţe biodegradabile care acţionează atât împotriva căpuşelor, cât şi a ţânţarilor, gândacilor, furnicilor”, a spus inspectorul din cadrul Primăriei Constanţa, Luiza Pară.