Invenţia care va salva bisericuţele de cretă, premiată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cercetare de excepţie în domeniul cultural

Invenţia care va salva bisericuţele de cretă, premiată

Eveniment 27 Mai 2014 / 00:00 1303 accesări

O echipă mixtă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM) din Capitală, Universitatea Politehnică, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi Universitatea „Ovidius” Constanţa (UOC) a fost premiată, sâmbătă, la cea de-a VI-a ediţie a Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării - Euroinvent, de la Iaşi. Printre cei premiaţi cu Diploma de Excelenţă şi medalia de aur a expoziţiei pentru descoperirea unei metode bazate pe nanomateriale, cu aplicaţii în restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural, în special a bisericuţelor de cretă de la Murfaltar, se află şi conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, pictor şi expert atestat de Ministerul Culturii în domeniul Conservare - Investigaţii Fizico-Chimice ale Operelor de Artă.

INVENŢIA CARE SALVEAZĂ DE LA DEGRADARE BISERICUŢELE DE CRETĂ DE LA MURFATLAR Dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu a reprezentat şi a coordonat echipa Universităţii „Ovidius”, avându-i colaboratori pe academicianul Răzvan Theodorescu şi arhitectul conf. dr. Mihai Opreanu, de la Universitatea „Ion Mincu”. Proiectul din domeniul „Protejarea patrimoniului cultural”, cu titlul „O abordare integrată pentru consolidarea monumentelor istorice de cretă cu ajutorul nanomaterialelor pe bază de tratamente. Un concept revoluţionar”, coordonat din partea UOC de conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, a fost distins şi cu premiul special şi Cupa salonului pentru cel mai bun proiect de cercetare. Lucrarea dedicată materialului compatibil cu creta va fi publicată într-un volum. Inovaţia va putea fi folosită cu succes pentru restaurarea bisericuţelor de cretă de la Murfatlar / Basarabi.

BUCURIA RECUNOAŞTERII „Este o mare bucurie pentru mine această recunoaştere şi îmi dă speranţe mari că, în cadrul unui viitor proiect, această soluţie găsită de noi se va aplica pentru restaurarea complexului de cretă de la Murfatlar. Mă bucură mult şi faptul că oamenii de ştiinţă apreciază şi înţeleg necesitatea salvării unui lăcaş de patrimoniu, complexul rupestru de la Murfatlar, şi faptul că au fost foarte sensibili la artă şi cultură”, a spus conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, care lucrează la propunerea bisericuţelor rupestre pe lista patrimoniului UNESCO.

Soluţiile găsite pentru restaurarea monumentelor din cretă vor fi prezentate de conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu la conferinţa internaţională „Art ’14”, care se va desfăşura în perioada 6-15 iunie, la Madrid, sub înaltul patronaj al reginei Sofia a Spaniei. Prin obţinerea acestor importante recunoaşteri, conferenţiarul constănţean începe să-şi vadă împlinit visul de a vedea restaurate bisericuţele de cretă de la Murfatlar, obiectiv pe care şi l-a fixat încă din 2009, când era director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa.

UNIVERSITATEA „OVIDIUS” TRĂIEŞTE „Mă bucur că Universitatea „Ovidius” trăieşte şi câştigă astfel de premii”, a spus rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină, la aflarea veştii că un cadru didactic de la instituţia pe care o conduce s-a remarcat la un astfel de eveniment de anvergură naţională. Echipa ICECHIM a fost coordonată de prof. dr. Rodica Ion, iar echipa Politehnicii Bucureşti, de conf. univ. Aurelia Meghea. La realizarea proiectului a colaborat şi Ovidiu Blăjan, director al Institutului de Produse Auxiliare Organice din Iaşi.

PESTE 350 DE INVENŢII LA EUROINVENT Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării (Euroinvent) s-a desfăşurat la Iaşi, în perioada 22-24 mai, bucurându-se de participarea a peste 350 de invenţii şi cercetări din peste 20 de ţări. Proiectele au fost jurizate de un juriu internaţional condus de dr. ing. Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah - cadru didactic la Universiti Malaysia Perlis şi vicepreşedinte al Asociaţiei Mondiale a Invenţiei şi Proprietăţii Intelectuale.

Taguri articol


12