Invenţii româneşti prezentate la Parlamentul European

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Contribuţie la progres

Invenţii româneşti prezentate la Parlamentul European

Monden 23 Mai 2011 / 00:00 630 accesări

Un eveniment important. Un număr de 20 de invenţii româneşti ce s-ar putea dovedi revoluţionare, printre care o instalaţie ce asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12% faţă de alte instalaţii şi un Hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, vor fi prezentate săptămâna viitoare la sediul Parlamentului European. Invenţiile, selectate dintre cele premiate în cadrul saloanelor internaţionale de profil, îşi vor aştepta vizitatorii la expoziţia intitulată “Progresul UE prin Invenţii Româneşti”. Evenimentul este organizat de europarlamentarul Petru Luhan, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, şi se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Printre cei care au confirmat prezenţa la expoziţie se numără Dorin Dumitru Prunariu, preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic pentru perioada 2010-2012 şi preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, europarlamentari, ambasadori şi membri ai Comisiei Europene. Expoziţia va fi deschisă între 23 şi 26 mai.

Invenţii revoluţionare. Printre invenţiile expuse se numără Hyper CD-ROM-ul, un tip de memorie optică cu mai multe straturi (multilayer) tridimensională, inventatorul lui Eugen Pavel. Discul are o înălţime de zece milimetri şi un diametru de 120 de milimetri şi poate fi fabricat cu ajutorul tehnologiei actuale. Capacitate de stocare a discului este de peste 10.000 Gigabytes (GB), stocarea datelor se face pe 10.000 de nivele diferite aflate în interiorul unui disc de sticlă. În noiembrie 1999 Hyper CD-ROM a fost prezentat la EUREKA, cea de-a 48-a ediţie a Expoziţiei Inovaţiei şi Noilor Tehnologii de la Bruxelles.Tehnologia Hyper CD-ROM a primit recunoaştere în 21 de ţări printre care SUA şi ţări membre UE, Canada, Japonia şi Israel. Deocamdată, această tehnologie nu este folosită pe scară largă. Printre firmele interesate de tehnologie s-ar putea număra IBM, Compaq sau Philips, precum şi producători hollywoodieni care au văzut în această tehnologie o posibilitate de stocare a datelor.

O altă invenţie românească prezentată cu acest prilej este o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele, care are un preţ de până la 40% mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiţionale, având totodată o durată de viaţă mai mare, de până la 40 de ani.



12